УАК: Законопроект про детінізацію агровиробництва не досягне поставленої мети

17 липня 2020, 08:00 2279

Мета проєкту Закону  про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції (№3131) світла, але імплементація може не вирішити проблему.

Таку думку висловив генеральний директор ВГО «Українська аграрна конфедерація» Павло Коваль, йдеться у повідомленні УАК.

«По-перше, голосувати будуть депутати, а у нас восени вибори і риторика буде змінюватися відповідно до цього. Так, дійсно це стосується жителів сіл і власників паїв, які були розпайовані. Але їх настільки багато і якщо дискусія буде більш відкрита. Крім того, 60-65% власників паїв — це люди пенсійного віку. І ні у кого таке питання не виникало, що це могла бути соціальна домовленість. Ми вам платимо меншу пенсію, але натомість не будемо оподатковувати землю», — говорить він.

 На думку Коваля, законопроєкт не вирішить проблему детінізації землі, а боротиметься лише з наслідками, оскільки для багатьох розмір податків буде перевищувати їхні доходи і вони будуть змушені залишатися «в тіні», а ті, хто сплачував в «білу», будуть і надалі продовжувати це робити.

«Я не впевнений, що усе може вирішити законопроєкт №3131, але найгірше те, що ми не проаналізували, чому є тіньовий оборот, де береться економічне підґрунтя для його реалізації, де береться грошова маса для реалізації і чому частина аграріїв хоче сховатися в «тіні».

Може податки неадекватні. Податкова система — це економічна конституція. Якщо вона сприяє економічному розвитку і якщо підприємець готовий сплачувати, масштабуватися, інвестувати і розвиватися, значить податкова система адекватна, якщо це не так — то вона неадекватна» вважає експерт.  

Очільник УАК сказав, що податки мають сплачувати усі і законопроєкт також дає можливості власникам землі, але наскільки вони будуть дієвими, поки оцінити важко.

«Для тих фермерів, навіть малих, які працювали у «білу», — це негативно не вплине. Більше того, ті, хто обробляють до 2 га землі, не повинні реєструвати себе як підприємці і сплачувати інші податки, окрім на землю. І тут починають звинувачувати середній і великий агробізнес, що ніби він змушує селян продавати землю. Але це не так. Цей законопроєкт має інші сценарії. Якщо ви обробляєте понад 2 га землі, оформлюйте ФОП і сплачуйте податки. І ще варіант — оформити фермерське господарство і працювати на 4-й групі спрощеного оподаткування, на якій працюють фермери. Але наскільки ці варіанти будуть збалансовані цим законопроєктом — це велике питання», — підсумовує Павло Коваль.