УАК: Ефективність агрокомпаній зростає зі збільшенням масштабів виробництва

01 листопада 2017, 14:03 3588

Основні економічні показники, урожайність агрокультур та продуктивність худоби і птиці зростає зі збільшенням масштабів виробництва.

Таких висновків дійшли в Українській аграрній конфедерації в результаті дослідження, в рамках якого були зібрані та проаналізовані дані 8500 агровиробників за 2015 і 2016 роки. Підприємства були розподілені на 6 груп в залежності від кількості землі в обробітку — до 100 га, 100-200 га, 200-1000 га, 1000–5000 га,  5000-10000 га і більше 10000 га. Критерії для порівняння — кількість створених робочих місць, сплата податків, внесок у соціальну сферу, ефективність з точки зору врожайності культур/продуктивності тварин тощо. 

«Ми отримали інформацію від Фіскальної служби України, Держгеокадастру, Держстату, а також надсилали запити безпосередньо сільськогосподарським підприємствам, щоб зібрати дані, яких немає в офіційних джерелах. Була проведена надзвичайно велика аналітична робота», — зазначив президент Української аграрної конфедерації, народний депутат Леонід Козаченко під час презентації.

В результаті дослідники дійшли висновку, що продуктивність праці, продуктивність землі, соціальні виплати, фонд оплати праці, сплата податків та капіталізація зростають зі зростанням масштабів виробництва. Також зі збільшенням агрокоманії росте продуктивність біржових експортоорієнтованих галузей. При цьому орендна плата для великих агровиробників з розрахунку на 1 га більша, ніж для менших.

Експерти вважають, що малим аграрним товаровиробникам доцільно займатися нішовим виробництвом та використовувати не капіталомісткі та не енергомісткі технології.

«Малі товаровиробники мають локальну конкурентоспроможність та потребують застосування державних пільг і дотацій, а також створення спеціальних фінансових інструментів (державні фонди підтримки, локальні кредитні спілки)», — говориться у презентації УАК.

Для середніх товаровиробників, вважають спеціалісти, доцільно вдосконалювати технології та розвивати локальну конкурентоспроможність, а також використовувати інструменти часткових державних пільг та дотацій.