Трофімцева: Україна і ЄС разом відкриватимуть треті ринки

19 грудня 2016, 11:46 1672

Український та європейський бізнес має працювати разом для відкриття третіх ринків та використовувати ефекти кумуляції, які випливають із «багатокутників» вільної торгівлі.

Про це заявила заступник міністра агарної політики та продовольства України Ольга Трофімцева під час зустрічі першого віце-прем`єр-міністра України — міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва з послами держав — членів Європейського Союзу в Україні та головою Представництва ЄС в Україні, інформує Мінагропрод.

«Європейський союз є другим за величиною торговельним партнером України в галузі сільського господарства. В регіональній структурі аграрної торгівлі частка країн ЄС становить майже 32%. Укладена угода про вільну торгівлю надає нові можливості не лише для торгівлі, але й для спільних інвестиційних проектів. Як представники урядів ми маємо зблизити український та європейський бізнес для спільної роботи, в тому числі на третіх ринках», — розповіла Ольга Трофімцева.

Вона додала, що Мінагропрод активно співпрацює з Міністерством економічного розвитку і торгівлі в галузі організації торговельних місій, бізнес-форумів та інших B2B заходів з країнами ЄС.

Крім того, за словами Ольги Трофімцевої, більш ніж 78% від іноземних інвестицій до українського аграрного сектору надходять з країн ЄС.


Для довідки: зовнішньоторговельний обіг між Україною та країнами ЄС за 10 місяців 2016 року склав $4897,8 млн., що на 8,7% більше, ніж за той же період минулого року. Найбільшу частку у зовнішньоторговельному обігу між Україною та країнами ЄС мають: Іспанія — 14,7%, Польща — 14,3%, Нідерланди — 13,9%, Італія — 12,8%, Німеччина — 10,3%, Франція — 8,6%, Бельгія — 3,2%, Великобританія — 3,1%, Португалія — 2,7%, Румунія — 2,3%, Угорщина — 2% та Греція — майже 2%. Експорт до ЄС склав $3323,8 млн, а імпорт з країн ЄС — $1574 млн.