Трофімцева розповіла, на які українські товари будуть зростати євроквоти

09 жовтня 2017, 10:15 3503

Квоти на безмитне ввезення окремих видів української аграрної продукції на ринок Європейського Союзу будуть рости в середньому на 10% в рік протягом 5 років.

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, говориться у повідомленні міністерства.

Вона нагадала, що  з 1 жовтня 2017 р. почали діяти додаткові квоти 5 позицій українських агротоварів: мед, виноградний сік, ячмінна крупа та борошно, обробленні томати, овес. З 1 січня 2018 р також почнуть діяти додаткові преференції на пшеницю, кукурудзу та ячмінь. Також Трофімцев відмітила, що паралельно із цим було планово збільшено тарифні квоти для  18 українських аграрних товарів.

«Ці позиції збільшуватимуться одноразово протягом п«яті років, у середньому на 10% в рік. Наприклад, в 2016 р. розмір квоти на українське м'ясо птиці складав 16 тис. т, а в 2017 р. він зріс до 16,8 тис. т, в 2018 р. розмір тарифної квоти буде вже на рівні 17,6 тис. т», — відмітила Трофімцева.

Вона додала, що обсяги торговельних преференцій збільшуватимуться й надалі на: баранину, ячмінну крупу та борошно, оброблений крохмаль, виноградний та яблучний соки, мед, яйця та інші.

«Всі ці поступові зростання об'ємів торговельних преференцій для української продукції є додатковими можливостями для наших експортерів на європейському ринку. Але я відмічу в черговий раз, що українські експортери успішно поставляють свою продукцію до ринків ЄС в значних обсягах і поза межами імпортних тарифних квот. Сьогодні 288 українських підприємств отримали право доступу до європейського ринку, в тому числі 108 експортують на цей ринок харчову продукцію для споживання людиною», — резюмувала Трофімцева.


Для довідки: станом на 4 жовтня 2017 р., вже вичерпні на 100% імпортні тарифні квоти ЄС на такі українські товари, як: мед, цукор, ячмінна крупа та борошно, оброблені томати, виноградний та яблучний сік, овес, ячмінь, кукурудза, пшениця. Але залишається низька товарів, де квоти не вичерпні взагалі: баранина, яловичина, гриби, продукція з обробленого молока та інші.