ТОП-10 аграрних товарів: що імпортує та експортує Україна

22 червня 2017, 09:12 27425

Україна за 5 місяців 2017 р. експортувала у 4 рази більше аграрної продукції, ніж імпортувала. Так, у січні-травні 2017 р. загальна вартість аграрного товарного експорту склала $7,4 млрд, що на 29,8% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це з посиланням на оперативні дані митної статистики повідомляє Економічний дискусійний клуб.

Аграрний імпорт також зріс на 5,9% та становив $1,8 млрд. 

За результатами 5 місяців цього року сальдо зовнішньої торгівлі аграрною продукцією було позитивним та склало $5,6 млрд. 

До трійки лідерів українського аграрного експорту за указаний період ввійшли:

  1. олія соняшникова (≈27%),
  2. кукурудза (≈25%),
  3. пшениця (≈12%).

Крім зазначених товарів, до десяти провідних експортних позицій належать також соєві боби, тверді відходи олійних культур (макуха, шрот), цукор, м'ясо та субпродукти птиці, ячмінь, сигарети та насіння ріпаку. Загалом питома вага зазначеної десятки товарів склала майже 85% від вартості українського експорту за 5 місяців поточного року.

Рейтинг аграрного імпорту очолює насіння соняшнику (≈12%), яке ввозиться в Україну як посівний матеріал. Також до ТОП-10 позицій імпорту ввійшли: риба морожена, тютюнова сировина, кукурудза, банани, цитрусові, пальмова олія, спирт етиловий, екстракти, кава. 

У цілому частка 10 позицій аграрного імпорту у загальній його вартості у січні-травні поточного року склала 46%.

Порівняно з відповідним періодом минулого року за 5 місяців ц. р. середня митна вартість одиниці  експортованих товарів по більшості позицій зросла, зазначають експерти. Найбільший темп приросту митної вартості зафіксовано на соєві боби (+11%) та насіння ріпаку (+10%).

Аналогічні тенденції щодо зростання митної вартості були властивими і для ввезеної аграрної продукції. При цьому, найбільше зросла середня митна вартість імпорту пальмової олії (+15%), спирту етилового (+14%) та насіння соняшнику (+11%). Водночас митна вартість імпорту бананів та цитрусових у поточному році була на 20% нижчою, ніж у січні-травні 2016 року.