Суд призначив Гадзалу 1,3 млн грн застави у справі про хабар

24 травня 2021, 09:17 1987

Шевченківський райсуд міста Києва 21 травня 2021 р. обрав президенту Національної академії аграрних наук України (НААН) запобіжний захід — заставу у розмірі понад 1,3 млн грн.

Про це йдеться у повідомленні Офісу Генерального прокурора.

Як зазначається, керівнику НААН повідомлено про підозру за фактом одержання неправомірної вигоди (ч.4 ст.368 КК України).

За даними слідства, президент НААН України, використовуючи своє службове становище, за попередньою змовою групою осіб, вимагав 4 млн грн неправомірної вигоди за незвільнення керівника держпідприємства, яке входить до структури академії, та неперешкоджання проведенню господарської діяльності.

Раніше йому також було повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди у виді позашляховика за сприяння у призначенні на посаду директора держпідприємства, що входить до структури НААН України, неперешкоджання укладанню у подальшому договорів про спільну діяльність між цим держпідприємством та конкретними суб»єктами господарської діяльності.

Крім цього, за винагороду він мав включити заздалегідь визначену особу до списку претендентів на заміщення вакансій академіків і членів-кореспондентів НААН України та забезпечити подальшу передачу відповідних матеріалів на розгляд Президії академії наук.


Для довідки: в січні 2020 р. детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) повідомили президенту Національної академії аграрних наук Ярославу Гадзало і ще чотирьом високопоставленим посадовим особам НААН про підозру в причетності до незаконного відчуження  15 га особливо цінних земель, що належали академії.

У грудні 2020 р. поліція викрила президента Національної академії аграрних наук України Ярослава Гадзало в одержанні неправомірної вигоди.