Рада повертається до роботи: ТОП-10 законопроєктів, необхідних аграріям

07 вересня 2021, 09:11 2725

Робота шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання розпочнеться сьогодні, 7 вересня 2021 р.

Аграрії закликають народних обранців включити до порядку денного ВРУ та підтримати законопроєкти, 10 найважливіших із яких назвала асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

Законопроєкт №5202 про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель. Метою законопроєкту є збільшення площі зрошуваних земель та обсягів вирощеної сільгосппродукції. Документ містить законодавчу базу для створення неприбуткових організацій водокористувачів. Це об'єднання фермерів, які будуть здійснювати управління внутрішньогосподарськими меліоративними системами, а також за власний кошт будуть ремонтувати, модернізувати та будувати нові зрошувальні системи, самостійно встановлюватимуть графік та обсяги подачі води на зрошення й тарифи за послуги зрошення.

Законопроєкт №2805-Д щодо функціонування та обігу аграрних розписок. Законопроєкт передбачає законодавчі зміни, які дозволять підвищити простоту в користуванні, ефективність, надійність аграрних розписок, а також розширити сферу їх використання. Це в свою чергу сприятиме покращенню доступу агровиробників до виробничих ресурсів та фінансування.

Законопроєкт №5438-1 про консолідацію земель. Суть законопроєкту полягає у впорядкуванні земельних ділянок та прав користування ними з метою формування цілісного масиву для раціонального обробітку земель та вирощування сільгосппродукції.

Законопроєкт №3205-2 про Фонд часткового гарантування кредитів. Він передбачає гарантії держави для отримання кредитів фермерами, що мають до 500 га в обробітку. Без такого інструменту фермерам буде вкрай тяжко конкурувати з іншими учасниками ринку.

Законопроєкт №3012-д щодо паювання земель держпідприємств. Основна мета: забезпечення прав працівників державних підприємств на земельні частки (паї) та зменшення корупційної складової при розпорядженні державними землями.

Законопроєкт №3716 щодо удосконалення законодавчого врегулювання у сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації. Він забезпечує регулювання використання безпілотників (дронів) і зміни щодо їх реєстрації, а також вноситься поняття «дистанційний пілот». Даний законопроєкт прямо зачіпає роботу агропідприємств, оскільки зростає використання безпілотників для виконання різних операцій в агросфері.

Законопроєкт №3131-д або 5600 з виправленнями щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції. Він покликаний створити умови для ліквідації тіньових відносин у використанні земель сільгосппризначення та забезпечити рівне оподаткування доходів, одержуваних від такої землі всіма її власниками та користувачами.

Законопроєкт №4601 щодо посилення відповідальності осіб за порушення законодавства у сфері захисту рослин, у тому числі в частині застосування засобів захисту рослин, їх виготовлення, придбання, зберігання, транспортування з метою збуту та/або збут фальсифікованих засобів захисту рослин шляхом збільшення розмірів штрафів та строків позбавлення волі з урахуванням ступеню та характеру суспільної небезпеки таких порушень.

Законопроєкт №3680-д щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння. Документ має на меті усунути ряд положень, які ускладнюють проходження експертизи нових сортів рослин та їх державної реєстрації в Україні, що в результаті призводить до складного та довготривалого у часі процесу набуття прав на сорт, найшвидшого введення в обіг та доступу аграріїв до найновіших сортів/гібридів.

Законопроєкт №4219 щодо дозвільної системи у сфері господарської діяльності та спрощення доступу на ринки. Прийняття ЗПУ зменшить адміністративне навантаження на гравців аграрного ринку (аграріїв, виробників і дистриб«юторів насіння) при переміщенні насіння територією України завдяки введенню механізму звітування замість необхідності отримання карантинних сертифікатів майже на всі вантажі, і створює інструмент простежуваності за рухом насіння територією України.