Рада прийняла у першому читанні законопроект про ввезення ЗЗР

02 грудня 2020, 16:35 2199

Верховна Рада України сьогодні, 2 грудня 2020 р., прийняла за основу проект закону «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України» (№2289).

Про це йдеться у повідомленні парламенту.

Законопроектом передбачається удосконалити окремі положення щодо регулювання завезення та застосування в Україні незареєстрованих пестицидів, використання залишків пестицидів і агрохімікатів, термін реєстрації яких закінчився, надати можливість застосування, зберігання, торгівлі, рекламування та перевезення залишків препаратів протягом двох років після завершення терміну їх реєстрації.

Крім того, документом пропонується вилучити норму, відповідно до якої, обов«язковою умовою завезення та застосування в Україні дослідних партій пестицидів, що використовуються для державних випробувань та наукових досліджень, є документальне підтвердження їх державної реєстрації в країні, де вони виробляються, а також дозволити не лише використання залишків пестицидів і агрохімікатів, термін реєстрації яких закінчився, але й їх застосування, зберігання, торгівлю, рекламування та перевезення. 

«Існуючі обмеження блокували доступ українських аграріїв до нових і сучасних засобів захисту рослин. Але ухвалення проєкту закону дозволить реєструвати в Україні інноваційні препарати, що позитивно вплине на продуктивність і конкурентоспроможність вітчизняного сільського господарства. Україна отримає більш широкі можливості для утримання на світовому ринку продовольства своїх передових позицій», — зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Глущенко.