Рада обмежила пластикові пакети і погодила вимоги до упаковки харчових продуктів

01 червня 2021, 17:45 4985

Верховна Рада України сьогодні, 1 червня 2021 р., ухвалила в другому читанні і в цілому проєкт закону «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (№2051-1).

Про це йдеться у повідомленні парламенту.

«Закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій», — пояснюють у ВРУ.

Законом забороняється розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг: надтонких пластикових пакетів; тонких пластикових пакетів;  оксорозкладних пластикових пакетів.

Дана заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, а також на надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Законом забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів.

Також визначено відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів у вигляді штрафів та порядок їх накладення. Документ передбачає перехідний період у 6 місяців.

Крім того Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами» (№4568).

Законопроєктом пропонується визначити правові та організаційні засади забезпечення безпечності матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами у процесі їх виробництва, обігу та використання з метою забезпечення захисту здоров«я людей та інтересів споживачів.

Проєктом пропонується встановити: вимоги до матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами; порядок державної реєстрації речовин та процесів, які використовуються у виробництві таких матеріалів і предметів; особливості маркування, декларування відповідності та забезпечення вимогам простежуваності матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами; вимоги щодо належної виробничої практики тощо з урахуванням відповідних положень актів ЄС.