Рада дала добро: в Україні з'явиться агентство з експорту

21 грудня 2016, 11:51 2109

Верховна Рада прийняла закон, яким передбачене створення Експортно-кредитного агентства (ЕКА) в Україні.

Це дасть поштовх міжнародним торгівельним відносинам в країнах-лідерах з експорту: в Бразилії, Нідерландах, Німеччині, США, Франції, Японії та інших, повідомляє Рада з питань експорту продовольства (UFEB).

За словами координатора UFEB Богдана Шаповала, експортери покладають великі надії на Кабінет міністрів, від якого тепер залежить, чи почне українське ЕКА функціонувати.

«Нарешті зроблений перший крок на шляху до створення дійсно європейського механізму стимулювання експорту. Експортери зможуть страхувати свої ризики та отримувати дешеве фінансування. Це особливо актуально для харчової промисловості, оскільки експорт цих видів продукції знаходиться в стані відновлення після втрати російського ринку. Зараз ми покладаємо великі надії на Кабінет міністрів, який має розробити чіткий та прозорий механізм взаємодії підприємців з Експортно-кредитним агентством. Уряд отримав ще один шанс показати ступінь своєї підтримки українському малому та середньому бізнесу», — зазначив Богдан Шаповал.

Він підкресдив, що, незважаючи на прогресивність даної ініціативи, вона не виключає корупційні ризики.

«Викликає занепокоєння розмір статутного капіталу ЕКА — 200 млн грн. За нинішнім курсом це близько $7 млн, чого надзвичайно мало, адже досі немає чіткого розуміння, як функціонуватиме ЕКА, і чи не стане воно ще одним засобом відмивання коштів для керівництва цієї організації», — наголосив Шаповал.


Для довідки: Згідно з текстом закону «Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту» (відповідний законопроект був зареєстрований як № 2142а), ЕКА буде здійснювати страхування, перестрахування за експортними операціями, надавати гарантії за відповідними торговельними договорами й брати участь у програмі часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами. На Кабмін покладені функції зі створення цього органу та розробки програм взаємодії з експортерами.