П'ять агрокомпаній дали старт новому освітньому проекту

11 листопада 2016, 16:29 7261

Центр «Розвиток КСВ» і п'ять крупних українських агрокомпаній — «Астарта», «Монсанто Україна», «Сварог Вест Груп», «Сингента» та HarvEast — сьогодні, 11 листопада, підписали меморандум про співпрацю в реалізації освітнього проекту «Твоє майбутнє в Агро».

Проект має на меті об’єднати зусилля бізнесу та освітніх установ для підвищення обізнаності молоді про професії в аграрній сфері, що сприятиме усвідомленому кар'єрному вибору молодих людей, повідомляє прес-служба Центру.

В рамках меморандуму буде створено детальну карту всіх професій аграрної сфери, веб-портал для вільного доступу до інформації молоді та вчителів по свій країні, а також підготовлені матеріали для проведення спеціальних занять на тему кар'єрного розвитку в школах та ВНЗ.

Як відмічають в Центрі, визначитися з майбутньою професією не можуть близько 80% випускників шкіл. Серед причин — підростаюче покоління не знає професій загалом та в окремих галузях, не розуміє, як розвивати свою кар’єру в Україні, віддаючи перевагу навчанню за кордоном та ігноруючи можливості освіти та працевлаштування в Україні. Ситуація є складною і викликає багато занепокоєння з боку соціально відповідального бізнесу. Саме тому компанії аграрної сфери об’єднали зусилля задля змін.

«Відповідно до загальнонаціонального дослідження, проведеного у 2015 р. Українським центром соціальних реформ, в Україні майже 52% молоді мають роботу, лише 6% є безробітними, в той час як середній показних серед країн Східної Європи становив 37,5 і 12,7% відповідно. Це свідчить про активність української молоді в переході від навчального  класу чи аудиторії до зайнятості у різних сферах економіки. В той же час компанії, що працюють в агробізнесі, відчувають нестачу молодих кваліфікованих кадрів різних професій», — розповідає директор з персоналу компанії «Астарта» Юліана Перун.

При цьому, вважає вона, є можливості для того, щоб скерувати енергію і таланти нашої молоді в агросектор і отримати іншу якість кадрового потенціалу в цій галузі. Тому є сподівання, започаткований проект допоможе їх реалізувати.

Зі свого боку директор з корпоративних питань та зв’язків з громадськістю «Монсанто Україна» Віталій Федьчук звернув увагу, що в суспільстві все ще побутують деякі стереотипи щодо роботи в сільському господарстві. Молоді люди нечасто розглядають можливості розвитку власної кар’єри у цьому секторі та не розуміють усіх перспектив такої роботи.

Разом з тим, в аграрній галузі є гостра необхідність у кваліфікованих кадрах. «Сьогодні це не найпопулярніша професія серед молоді, але багато хто навіть не знає, які перспективи вона дає. Наше завдання — поінформувати школярів і студентів про особливості роботи в секторі. Тому, що АПК сьогодні — це високотехнологічне виробництво з сучасним обладнанням та підходом до роботи. А кваліфіковані кадри в сільському господарстві — запорука майбутнього галузі та країни», — зазначила HR директор HarvEast Лідія Клочан.


Для довідки: центр «Розвиток КСВ» — експертна організація з розвитку корпоративної соціальної відповідальності в Україні. Пріоритети «Розвиток КСВ» — КСВ в конфліктні часи, бізнес і університети, соціальна відповідальність державних органів влади і державних компаній, розвиток підприємництва, популяризація Ukraine Country Brand.