Виробник: Споживача крафтового пива приваблює якість і різноманітність

21 листопада 2018, 16:51 3417

На ринку України, як і в багатьох країнах світу, простежується тенденція збільшення попиту на крафтове пиво та на пиво локальних регіональних пивоварів.

Про це сьогодні у ході прес-сніданку у Києві зазначив керуючий броварні «Уманьпиво» Ігор Кисіль.

«Причин декілька: по-перше, у більшості малих і середніх пивзаводів краща сировина, а тому і краща якість. Оскільки обсяги виробництва невеликі, легше контролювати кожен етап виробництва, простежувати якісне виконання всіх технологічних процесів. Локальні пивзаводи більше орієнтуються на якість, а не на обсяги. Також, останнім часом як в Україні, так і у світі, підвищусться попит на новинки. Окрім традиційного лагерного та пшеничного пива, споживачі хочуть спробувати мікси пива з різноманітними смаками, наприклад, з цитрусами чи колою», — сказав Ігор Кисіль.

За його словами, локальні виробники — малі та середні пивзаводи — займають 7-8% загального пивного ринку України. Інші 90% — не великі національні промислові підприємства. Компанія «Уманьпиво» — середній регіональний виробник, частка напоїв якою Україні становить 1% від загального обсягу вироблених напоїв.

«N.B.!» Уманьпиво збільшить потужності у 1,5 рази

Для порівняння в Німеччині, Бельгії, Чехії місцеві пивоварні можуть займати частку до 40%. В цих країнах пивоварень набагато більше. Тільки в Німеччині їх близько 1300 виробників. Пивоварні є фактично в кожному місті, а в деяких — їх навіть по 4. Європа підгримує локальні компанії на державному рівні, варіюючи акцизний збір в залежності від виробництва.

«Малі і середні пивзаводи у ряді європейських країн можуть сплачувати акциз з 1 літра пива в 1,5-2 рази менший, ніж великі промислові гіганти. І це правильно, бо малі і середні пивзаводи не тільки наповнюють бюджет, а и забезпечують роботою місцевих жителів», — пояснив Ігор Кисіль.

В Україні є всі умови для варіння пива, якість якого не поступається європейському. В першу чергу, це — своя родюча земля та власна сировина. Звісно, імпортна сировина дуже якісна, але вона втричі дорожча, що позначаться на вартості продукції для кінцевого споживача.

«Для прикладу, якщо солод, як основна сировина для виробництва пива вітчизняного виробництва коштує 13 тис. грн за 1 тону, то німецький солод того ж сорту буде коштувати 32 тис. грн за тону, а закордонний хміль —у 4-5 разів дорожчий. Маючи родючі землі та працьовитих і відповідальних людей, чому ж не вирощувати цю сировину у нас в Україні?», — сказав Ігор Кисіль.

Він зазначив, що єдине, що імпортують пивні підприємства — хміль. Цей інгредієнт для пива нічим замінити неможливо, особливо, якщо це стосується специфічних ароматичних сортів хмелю, що ростуть тільки на певних територіях у світі. Його імпортують з Німеччини, Великобританії, США і навіть з Австралії. Решта складників пива — власна українська сировина, яка є в достатній кількості на ринку.


Для довідки: компанія «Уманьпиво» — український виробник пива та безалкогольних напоїв. Це одна з найстаріших пивоварень України — заснована в 1878 році. Лінійка продукції включає: пиво — «Вайсбург» 4-х сортів, включаючи безалкогольне, лінійка «Своє» 4-х сортів, а також живий квас, сидр і лимонад.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua