Прогноз: Стрибка цін на продукти перед Великоднем чекати не варто

28 березня 2021, 08:00 2118

Продукти «великоднього кошика» — яйця, молочні продукти, м'ясо — перед святами подорожчають, але у порівнянні зі стрибком цін на харчові продукти за останні місяці, це зростання буде менш помітним.

Про це член «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин розповів у ефірі «Громадського радіо».

«60% вартості яйця — це комбікорм. На світовому ринку дуже зросла ціна на кукурудзу, а комбікорм — це і є кукурудза. Якщо у грудні собівартість яйця була 1,7 грн, то зараз — близько 2,6 грн. Плюс рентабельність виробника, плюс оптово-збутова надбавка. Це об'єктивні причини. Звісно, на великодні свята будуть ще невеличкі зростання, але стрімких стрибків уже не буде. Адже ціна зараз практично досягла межі купівельної спроможності населення», — вважає він. 

Олег Пендзин каже, що з олією приблизно така ж ситуація.

«На світовому ринку ціна на рослинну олію зросла практично на 50%. На соняшникову зокрема. На це впливає і те, що достатній попит на світовому ринку сьогодні виявляє Китай. Олія — абсолютний лідер росту цін на продовольство у світі за минулий рік згідно зі звітом Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.

Хоч Україна і є потужним виробником олій, якщо ціна виросла на світовому ринку, то у нас вона теж не може знижуватися. Ніхто не буде продавати на внутрішньому ринку дешевше, ніж на зовнішньому», — пояснює експерт. 

Він вважає, що ажіотаж на світовому ринку вже вщухає. Незабаром буде стабілізація. 

Також зростає ціна на хліб на 1,5-2% на місяць. За рік зростання може скласти 15-17%.

За словами Олега Пендзина, подорожчання овочів та фруктів з грудня по червень — звична справа кожного року. Ціна стабілізується, коли з'являються овочі та фрукти нового врожаю з відкритого ґрунту.