Прогноз: Сільське господарство зросте на 5%

10 березня 2021, 18:00 2519

Економіка України зросте на 4,3%. Цьому серед іншого сприятиме сільське господарство.

Такий прогноз на 2021 рік зробили у січні Німецька економічна команда (GET) та Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД), м. Київ.

«Світова пандемія суттєво вплинула на українську економіку протягом 2020 року. Однак завдяки минулим економічним реформам країна ввійшла у цією кризою набагато краще підготовленою, ніж у минулому. В результаті реальний ВВП скоротився набагато менше, ніж за будь-якої попередньої економічної кризи. Варто відзначити реформи, що забезпечили гнучкий режим обмінного курсу, надійну банківську систему, політику інфляційного таргетування з боку Національного банку та фіскальну консолідацію попередніх років. Крім того, географічна диверсифікація експорту допомогла економіці легше пройти кризу», — говориться у повідомленні ІЕД.

На 2021 рік експерти очікують відновлення економіки за рахунок зростання приватного споживання з боку попиту та збільшення виробництва у промисловості, транспорті, а також у сільському господарстві з боку пропозиції. Цьому буде сприяти відновлення економіки в країнах-партнерах та збільшення торгових потоків. Однак залишається невизначеність щодо продовження пандемії, відтермінування програми вакцинації, співпраці з МВФ та політичних ризиків.

«ВВП, за оцінками,  зросте на 4,3% у 2021 році. Приватне споживання стане основним драйвером економічного зростання з боку попиту. Зі сторони пропозиції, після поганого врожаю в 2020 році, сільське господарство сприятиме відновленню економіки», — прогнозують експерти.

Очікується, що приватне споживання зросте на 5,9% у 2021 році, а інвестиції зростуть на 8,9%. Відновиться як експорт, так і імпорт. Внесок чистого експорту у ВВП буде від»ємним через швидше зростання імпорту.

«Поступове зняття обмежень, пов'язаних з COVID-19, сприятиме зростанню транспортного сектору. Воно також підтримає збільшення зовнішнього та внутрішнього попиту на продукцію промисловості. Очікується, що сільське господарство зросте на 5% в 2021 році після поганого врожаю в 2020 році через погодні умови», — очікують експерти.

Крім того, на думку спеціалістів, інфляція прискориться в 2021 році. Якщо у 2020 році інфляція була нижчою цільового діапазону Національного банку, цього року спостерігається тенденція до прискорення інфляції через зростання цін на продукти харчування та послуги. Крім того, інфляційний тиск посилиться внаслідок відновлення економіки, підвищення мінімальної заробітної плати та  експансивної фіскальної  політики. Однак очікується, що Національний  банк вживатиме необхідних заходів для повернення інфляції до цільового діапазону від 4% до 6% у середньостроковій перспективі.

Після значного профіциту поточного рахунку в 2020 році експерти прогнозують менший профіцит у 2% ВВП у 2021 році. За прогнозом дефіцит балансу торгівлі залишиться близьким до рівня 2020 року, а перекази в Україну збільшаться.

«Наш чинний прогноз приросту реального ВВП на рівні 4,3% у 2021 році обумовлений набором припущень. Вони включають продовження співпраці з МВФ, що забезпечує доступ до пільгового кредитування для України. Це, в свою чергу вимагає  продовження реформ та проведення здорової монетарної та стійкої фіскальної політики», — коментує старший науковий співробітник ІЕД Віталій Кравчук.