Продаж деревини поза електронним обліком з квітня стане незаконним

11 березня 2020, 12:15 1992

95% усієї деревини, яку заготовляють лісогосподарські підприємства в Україні, перебуває на електронному обліку. Інші 5% становлять поодинокі комунальні та приватні підприємства, які знаходяться в процесі навчання і підключення до системи електронного обліку.

Про це повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький на своїй сторінці у Facebook.

«Це означає, що до електронного обліку деревини підключено 526 постійних лісокористувачів, з яких 341 — державні підприємства, організації та установи, 144 — комунальні підприємства та 41 лісокористувач, що належить до інших організаційно–правових форм господарювання», — зазначив він.

За словами Андрія Заблоцького, вперше за роки незалежності країна має чіткі дані про кількість та місце заготовленої деревини і також про те, хто її заготовляє. Він нагадав, що до цього часу лише лісгоспи у сфері відання Держлісагентства працювали в системі електронного обліку.

Також голова Держлісагентства зазначив, що завдяки електронному обліку деревини ринок заготівлі деревини систематизовано та узагальнено — буде створено баланс деревини по країні, що дозволить бізнесу планувати свою діяльність, на ринку залишаються лише легальні гравці, тіньова заготівля стане фактично неможливою, суспільство має змогу контролювати та відслідковувати заготівлю деревини, для держави — легальний ринок та збільшення надходжень до бюджету.

«Ми системно змінюємо підходи до роботи у лісовій галузі. Доступ до єдиної державної системи електронного обліку деревини надано Міністерству внутрішніх справ України, Національній поліції України, Державній фіскальній службі України, Службі безпеки України та іншим державним органам, щоб вони мали можливість перевіряти законність перевезення деревини», — написав Андрій Заблоцький.

Окрім того, він підкреслив, що громадськість має можливість перевірити законність заготівлі деревини через систему «Ліс у смартфоні» та легальність її перевезення за номером бирки, ТТН та транспортного засобу.

«Починаючи з квітня, реалізація деревини без електронного обліку буде вважатися протиправною та стане предметом додаткових перевірок з боку правоохоронних органів», — повідомив голова Держлісагентства.

За словами Андрія Заблоцького, Держлісагентство готує зміни до законодавства щодо встановлення кримінальної відповідальності за торгівлю нелегально заготовленою деревиною та недостовірність інформації, що вноситься до системи ЕОД.

«Також планується унормувати питання стовідсоткової сертифікації продукції з деревини, щоб не було законодавчих прогалин, коли окрема продукція з деревини експортується з України без сертифікатів походження. І часто виникають питання як з боку торговельних партнерів, так і від суспільства, що така продукція виготовляється із деревини сумнівного походження», — зазначили у відомстві.