Переваги Пан-Євро-Мед: що потрібно знати експортеру

17 лютого 2018, 08:00 5787

Україна 1 лютого 2018 р. набула повноправного членства в Регіональній конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження (Пан-Євро-Мед).

Зокрема, передбачається застосування єдиних положень щодо походження товарів, які експортуються чи імпортуються між 42 країнами-учасницями Пан-Євро-Мед. Також Конвенція передбачається можливість підприємцям, при виробництві товару використовувати сировину і комплектуючі інших країн без застосування митних зборів.

Про це заявив юрист Олексій Горбатюк у своєму блозі на «Європейській правді».

«Цитрусові з преференційним статусом імпортуються з Іспанії в Україну (ЗВТ між Україною та ЄС). В Україні вони були використані для виробництва фруктових соків. Пізніше ці соки були експортовані в Чорногорію (ЗВТ між Україною та Чорногорією). Соки будуть зберігати преференційний статус і експортуватися за ставкою мита «0%» і при цьому мати статус походження з України», — заявив експерт.

При цьому він додає, що для посвідчення походження товару при його виробництві із сировини або комплектуючих, які були імпортовані в рамках Конвенції, і його подальшого експорту буде потрібний сертифікат EUR-MED, що видаватиметься в разі дотримання правил діагональної кумуляції. Цей сертифікат, як і сертифікат EUR.1, буде видаватися структурними підрозділами митниці. Для цього експортеру або його уповноваженому представнику необхідно буде подати заяву і заповнений бланк сертифіката, форми яких наводяться в додатках до Конвенції.

«На відміну від сертифікату EUR.1, в сертифікаті EUR-MED обов’язково має бути заповнена графа 7 Remarks. У разі якщо товар отримав статус преференційного походження на підставі кумуляції, в графі 7 необхідно перелічити країни, звідки походить сировина або комплектуючі, які були використані у виробництві, — Cumulation applied with. Якщо товар зі статусом преференційного походження повністю був вироблений в Україні або матеріали, які були використані при виробництві, без статусу преференційного походження, були достатньою мірою перероблені, в графі 7 слід зазначити, що кумуляція не застосовувалася (No cumulation applied)», — стверджує юрист.

На думку експерта, Конвенція відкриє доступ до нових ринків для українських виробників товарів, які в своєму виробництві використовують сировину і комплектуючі з різних країн-членів Конвенції. Також зросте попит на українську сировину і комплектуючі. Від цього насамперед виграють українська металургія і легка промисловість.

«Є всі підстави вважати, що приєднання України до конвенції Пан-Євро-Мед залучить країну до європейських та глобальних ланцюжків доданої вартості, збільшить обсяги прямих інвестицій до нашої країни», — наголосив Олексій Горбатюк.