Соєві правки: Аграрії збирають 25 тисяч підписів за 90 днів

24 січня 2018, 17:27 4508

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» звернулася до Президента України шляхом електронної петиції з проханням вжити заходів щодо відміни незаконних «соєвих правок», що дискримінують аграріїв.

Як говориться у повідомленні УКАБ, скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті сої з 01.09.2018 та ріпаку з 01.01.2021 року викликало хвилю обурення аграріїв по всій країні. Аграрії впевнені, що «відтерміноване» скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку нанесе велику шкоду сільському господарству України. Одним зі шляхів виправити ситуацію є підтримка Президентом законопроекту №7403-2 від 29.12.2017  у Верховній Раді.

В УКАБі прогнозують, що «соєві правки» зумовлять зниження закупівельних цін на насіння сої та ріпаку знизить їх рентабельність. Це потягне за собою скорочення посівних площ під цими культурами. За даними Міністерства сільського господарства США ринки збуту продуктів переробки сої та ріпаку є досить обмеженими і відзначаються низькими темпами росту у порівнянні з ринком сої. Перспектив росту ринку соєвої олії в Україні вкрай мало, адже в нас немає культури споживання даного продукту і очікувати його зростання в короткостроковій перспективі не доводиться ні в харчових, ні в промислових цілях. Головними споживачами соєвого шроту є тваринництво, яке також не тішить темпами росту.  

«Збільшення обсягів переробки сої всередині країни неринковими методами може призвести до суттєвого скорочення як рентабельності, так і виникнення проблеми пошуку ринків збуту», — наголошують автори петиції.

У зверненні також йдеться, що «короткострокову економічну вигоду від невідшкодування експортного ПДВ отримають лише великі компанії-переробники бобів сої та насіння ріпаку, натомість агровиробники матимуть зниження ціни на сою та ріпак, що створить неконкурентні умови роботи в секторі». На думку авторів документу підтвердженням ціленаправленого лобізму інтересів окремих компаній-переробників є також те, що норми про скасування відшкодування ПДВ не були представлені до широкого обговорення та не було здійснено жодних консультацій з аграрним сектором щодо їх доцільності. Поправки були внесені до другого читання за дві години до голосування.

Скасування відшкодування ПДВ при експорті відповідних олійних культур є грубим порушенням зобов'язань, взятих Україною при вступі до СОТ і підписанні Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

Для розгляду петиції необхідно зібрати не менше 25 тисяч підписів протягом 90 днів на сайті. Після збору підписів Президент зобов«язаний висловити підтримку або не підтримати подані в петиції пропозиції. Позиція Президента за результатами розгляду петиції продемонструє чи справді він підтримує аграріїв України, зазначили в УКАБ.


Для довідки: 7 грудня Верховна Рада України прийняла рішення про скасування експортного ПДВ на олійні культури з 1 березня 2018 р відповідь на таке рішення, профільні асоціації скликали Всеукраїнське аграрне віче і готувалися почати страйк з перекриттям урядового кварталу. В результаті парламент відстрочив введення норми, яка передбачає скасування відшкодування ПДВ при експорті сої до 1 вересня 2018 р., ріпаку - до 1 січня 2020 р. Відшкодування ПДВ при експорті насіння соняшника залишилося без змін.