Порошенка і Гройсмана просять втрутитись в критичну ситуацію на залізниці

19 вересня 2018, 11:49 2212

Народні депутати України та представники галузевих організацій звернулись до Президента України Петра Порошенка та прем»єр-міністра України Володимира Гройсмана з відкритим листом для вирішення критичної ситуації, що склалася у сфері залізничних вантажних перевезень.

Лист-звернення підписали 26 народних депутатів та 9 громадських організацій, говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Автори звернення вказали, що ситуація із перевезенням вантажів залізничним транспортом цього року є вкрай напруженою. Через наявність системних проблем із логістичною складовою у цьому році, постачання сировини на вітчизняні переробні підприємства вже не виконуються у повному обсязі.

Також зазначається, що значна нестача локомотивної тяги призводить до простою вантажних поїздів та збільшує час оборотності вагонів. Поряд з цим близько половини локомотивного парку потребують заміни через повну амортизацію, а заплановані обсяги капітального ремонту здійснюються лише на 25% від запланованих обсягів.

Критична ситуація склалася із вантажними вагонами, що належать ПАТ «Укрзалізниця». Середній відсоток зносу вагонів-зерновозів становить 97,9%. Паралельно погіршуються показники ефективності використання наявних вагонів, оборот яких зріс з 9 діб у 2015 році до 20-25 діб у 2018 році.

«ПАТ «Укрзалізниця» призупинило роботу автоматизовану систему «Управління пересилкою порожніх вагонів», повернулось до ручного розподілу вагонів з «акцентом на маршрутні відправлення» та закриває станції для здійснення навантажень. За відсутності достатньої кількості маневрових та магістральних локомотивів, при ручному розподілі вантажних вагонів, такі способи перевезення є неефективними, що підтверджується практикою», — йдеться у заяві.

Автори звернення зазначають, що ПАТ «Укрзалізниця» не враховуючи причини та не вирішуючи проблемних питань своїм одностороннім рішенням просто припиняє роботу залізничних станцій. Так, на початку червня цього року тимчасово або повністю було закрито 99 із 528 станцій з відвантаження зернових.

Також наголошується, що неефективна робота ПАТ «Укрзалізниця» призводить до фінансових втрат як самого перевізника, так і приватних компаній. Народні депутати та профільні асоціації закликають вжити необхідних заходів щодо реалізації рекомендацій, напрацьованих за результатами проведеної зустрічі та пропонують наступні рішення:

- не пізніше 1 жовтня 2018 року провести нараду щодо фінансово-економічних показників та результатів роботи ПАТ «Укрзалізниця» у період з 01.09.2017 по 01.09.2018 р., а також обговорити питання стосовно удосконалення діяльності товариства у сфері залізничних вантажних перевезень;

- забезпечити вжиття Кабінетом Міністрів України невідкладних заходів для покращення діяльності ПАТ «Укрзалізниця»;

- забезпечити створення при Кабінеті Міністрів України постійно діючої робочої групи з питань діяльності залізничного транспорту.