Харчовий бізнес закликає державу врегулювати ситуацію на ринку цукру

15 серпня 2021, 10:06 5284

«Спілка українських підприємців» звернулася до української влади з проханням врегулювати ситуацію, що склалася на внутрішньому ринку цукру.

З відповідним листом спільнота звернулася до Мінекономіки, Міністерства аграрної політики та продовольства, Верховної Ради та Антимонопольного комітету України.

«Протягом останнього року в Україні спостерігається стрімке зростання цін (в 2 рази) на цукор, що почалося в вересні-жовтні 2020 року та продовжується до цього часу. Протизаконні дії виробників цукру, призвели до ситуації, за якої ціни на даний продукт перевищують рівень світових цін на 70-90%. Так для прикладу, станом на 1 липня 2021р. цукор білий коштував на Лондонській біржі $0,59 в той час як ціна в Україні складала $0,96.

Таке зростання цін на цукор прямо впливає на виробників суміжних галузей харчової промисловості. Собівартість кінцевого продукту в кондитерській, хлібопекарській, молочноконсервній галузях виробництва в значній мірі залежить від ціни на цукор. Зростання собівартості продуктів прямо впливає на кінцеву ціну товарів, що робить продукцію не конкурентоздатною в порівнянні з імпортними позиціями», — говориться у зверненні, що є у розпорядженні AgroPortal.ua.

Одним з каталізаторів даної проблеми у спілці називають державну політику в сфері формування квот та митних тарифів на імпорт цукру. Надмірні ставки мита (50% митної вартості) та відсутність квот з пониженою ставкою, фактично призводить до того, що на даний момент завозити цукор із за кордону є економічно недоцільним.

«Виробники вимушені закривати виробничі потужності, скорочувати робочі місця та відшукувати додаткові засоби фінансування для покриття понесених збитків які виникли через завищені ціни на цукор. Відсутність відповідного реагування з боку держави в найближчий час призведе до втрати міжнародних ринків», — прогнозують експерти.

Беручи до уваги всі факти викладені в листі, представники бізнесу просять:

1) переглянути квоти та мито, створити конкурентні умови для ринку цукру;

2) з'ясувати причини різкого підвищення цін та вжити заходів притягнення

винних до відповідальності;

3) врегулювати ціни на соціально та промислово значущий товар.