Парламент вніс зміни до Податкового кодексу в частині оцінки землі

12 грудня 2017, 16:00 4146

Народні депутати під час голосування держбюджету на 2018 р. проголосували важливі зміни і до Податкового кодексу, які стосуються земельних відносин.

Як говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», зокрема, народними депутатами Олегом Кулінічем та Оксаною Продан було подано правки, що урегульовують питання індексації нормативно грошової оцінки земель на 2018 рік. За ухваленим рішенням, на наступний рік, НГО земель сільськогосподарського призначення не зміниться, оскільки коефіцієнт індексації, встановлено на рівні одиниці.

Крім того, відтепер, згідно доповнень до статті 12.3.3. Податкового Кодексу Державна фіскальна служба до 15 липня має публікувати затверджену на наступний рік нормативно-грошову оцінку земель на своєму офіційному веб-сайті, раніше за цією інформацією треба було звертатися до органів місцевої влади.     

При цьому платник податків звільняється від відповідальності, якщо у розміщеній на офіційному веб-сайті інформації, на основі якої він розраховував податкове зобов’язання, виявлено розбіжності між даними ДФС та даними офіційно оприлюдненого рішення про встановлення розміру місцевих податків, зборів або НГО.

Як нагадали в УКАБ, НГО земель сільськогосподарського призначення  використовується аграріями для розрахунку податків, орендної плати та різного роду державних мит за операції із земельними ділянками.

«Такі правки у Податковий Кодекс є своєчасними, оскільки, з березня цього року вступила в дію нова Методика нормативно грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, що актуалізувала дані оцінки земель, які діяли з 1995 року», - прокоментував експерт із земельних питань УКАБ Роман Граб.

Також бюджетом на 2018 рік, передбачено проведення загальнонаціональної нормативно грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, що може суттєво вплинути на оцінку с/г земель на всій території України.


Для довідки: на початку 2017 року в дію вступила нова Методика нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, яка удосконалила формулу розрахунку додавши до розрахунку бал бонітету ґрунтів та актуалізувавши окремі дані, зокрема  показники рентного доходу, тим самим зробивши НГО земель сільськогосподарського призначення більш адекватною українським реаліям.

До введення діяла Методика нормативно грошової оцінки земель  формула якої базувалася на даних оцінки земель 1995 р., яка щороку індексувалась. В свою чергу дані 1995 р. базувалися на інформації 70-80-х рр.