Експерт: Угоди M&A в агросекторі не припиняються навіть в кризу

11 лютого 2017, 11:00 3335

Український аграрний сектор є одним із лідерів інвестиційної активності, де угоди з купівлі-продажу (M&A) сільськогосподарських підприємств не припиняють укладати навіть на тлі кризових політичних та економічних явищ.

На цьому наголошує керівник відділу корпоративних фінансів і M&A компанії EY в Україні Владислав Остапенко, передає AgroTimes.

Він також зазначив, що EY спостерігає попит як на великі компанії (20 тис. га і більше), так і на відносно малі — від 3 тис. га. Покупцями виступають агрохолдинги, що нарощують земельний банк, приватні інвестори, які розуміють стратегічну привабливість українського аграрного сектора, великі дистрибутори техніки чи мінеральних добрив й іноземні інвестиційні фонди.

За даними EY, оцінювальна вартість агробізнесу почала зростати, вартість прав оренди сільськогосподарської землі в різних регіонах наближається до $800-900/га, що майже вдвічі більше, ніж інвестори пропонували у 2014-2015 рр.

«Ми прогнозуємо лише зростання обсягів і кількості угод у цій галузі, а також продовження тенденцій зростання вартості бізнесів у 2017 році», — коментує Владислав Остапенко.

За словами партнера Kreston GCG Артема Ковбеля, останні укрупнення в агросекторі свідчать про неготовність агрокомпаній вкладати гроші у створення нових основних фондів із нуля. Значно простіше купувати господарства з наявними виробничими активами та земельним банком.