Органічний закон запрацює на повну

13 вересня 2018, 17:00 2436

Впровадження порядку органічного виробництва та обігу органічної продукції забезпечить повноцінне функціонування Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева під час прес-конференції в Києві.

«Порядок органічного виробництва та обігу органічної продукціїв передбачатиме винятки, вимоги, особливості зберігання та перевезення окремих видів органічної продукції, а також правила, які стосуються паралельного виробництва органічної та конвенційної продукції», — наголосила Ольга Трофімцева.

На сьогоднішній день перед українськими органічними виробниками постає проблема логістичного характеру. Існують випадки, коли в продукції, яка виготовлена для внутрішнього ринку чи на експорт, уже в пункті призначення виявляють різноманітні домішки.

«Потім виявляється, що їх знаходять не тому, що були порушені правила виробництва, а тому, що для транспортування були використані зерновози, сховища чи силоси, де знаходилися залишки конвенційної продукції», — зауважила експерт.

За її словами, не менш важливим є питання маркування продукції. Великий обсяг роботи стоїть перед Мінагропродом, який стосується розробки реєстрів: операторів ринку, органів сертифікації та органічного насіння — це три основних базисних реєстри.


Для довідки: Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», прийнятий Верховною Радою України 10 липня 2018 року, буде введено в дію через рік з дня набрання ним чинності — 2 серпня 2019 року.


Олена Гуцул, AgroPortal.ua