Опубліковано масштабне дослідження земельного банку Київської області

18 листопада 2021, 10:18 3242

Сервіс Vkursi Zemli презентував результати аналізу земель Київщини в рамках проєкту «Vkursi Zemli Ukraine: Цифровізація земель України». Це третя область після Сумської та Вінницької, земельний банк якої було повністю оцифровано та проаналізовано. Дослідженням охоплено 595 тисяч земельних ділянок поза межами населених пунктів площею понад 1,5 млн га.

При проведенні аналізу використовувались відомості про земельні ділянки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРПНМ), Державного земельного кадастру, Порталу нормативної грошової оцінки землі (НГО), дані класифікації культур EOS Crop Monitoring та супутникові знімки із застосуванням технологій GIS та Big Data. Про це йдеться в повідомленні компанії.

Які результати дослідження?

Реальна площа сільськогосподарських земель Київщини становить 1 234 675 га, або 44% від території області. 909 679 тис. га землі товарного сільгоспвиробництва. Це саме ті земельні ділянки, вільний продаж та купівля яких стали можливими після скасування мораторію та відкриття ринку землі. За індикативними показниками нормативної грошової оцінки землі загальна вартість усіх сільгоспземель області становить 33,3 млрд грн, а середня НГО 1 га сільгоспземель дорівнює 26 041 грн. Також, на відміну від Сумської області, на Київщині практично не залишилося земель запасу та резервного фонду. Якщо в Сумській області таких земель понад 100 тис. га, то в Київській їхня площа становить 14 987 га, що свідчить про активне розпаювання та зміну цільового призначення ділянок.

N. B. #ІндексАПК. Земля. Сумська область

Київська область є висококонкурентною з погляду концентрації земель в земельних банках агровиробників. Так, більшість сільгоспземель у користуванні обробляються не великими холдингами, а фермерами із земельним банком від 500 до 3000 га. Компанії, у яких понад 10 тис. га, обробляють лише 21,6% сільгоспземель площею 192 тис. га. 

Найбільшою за розміром земельного банку на Київщині є Агрофірма «Світанок», що орендує 38 386 га земель, а ТОП-10 найбільших компаній обробляє лише 16,4% від усіх земель області. На Сумщині цей показник сягає 33,7%.

N. B. #ІндексАПК. Земля. Вінницька область

В рамках дослідження також було проаналізовано розподіл земель за формою власності та типом користування, встановлені середні ставки та строки оренди та емфітевзису, розраховано ризики недонадходжень і втрат громад області внаслідок порушень землекористування та неефективного використання земель.

Повне дослідження «Vkursi Zemli Ukraine. Київська область» можна завантажити за посиланням.


Для довідки: Vkursi Zemli Ukraine — це проєкт з оцифрування та моніторингу земель України, мета якого надати громадянам, територіальним громадам, агробізнесу, державним органам максимум інформації та аналітики про ключові аспекти земельних відносин у кожній області та громадах.

Проєкт реалізується спільно командою експертів Vkursi Agro та SmartFarming за підтримки юридичної фірми «Василь Кісіль і Партнери» та UKRSIBBANK BNP Paribas Group за сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства України.