Визначено варіанти відкриття ринку землі

11 квітня 2019, 08:00 3548

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин напрацював концептуальні положення, які ляжуть в основу законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Про це йдеться у презентації заступника голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Бакуменка, розміщеній на його сторінці у Facebook.

Як зазначається, розроблено 4 варіанти впровадження ринку землі.

Варіант 1 — Поетапне відкриття ринку земель. Перші 3 роки землі с/г призначення державної, комунальної та приватної власності мають право набувати лише громадяни України для сімейного фермерського господарства: до 20 та 200 га, наступні 4 роки — юридичні особи із обмеженням площі до 500 га, у подальшому — юридичні особи із обмеженням площі до 20 тис. га. Громадянин України може бути засновником або членом лише одного фермерського господарства. Державна і комунальна земля передається виключно на торгах.

Варіант 2 — Одночасне відкриття ринку земель. Землю мають право набувати у власність громадяни України до 200 га, юридичні особи спеціальної організаційно-правової форми, учасниками якої можуть бути виключно громадяни України (без права відчуження часток у статутному капіталі на користь юридичних осіб та іноземців) до 200 га. Право на набуття земель у власність також надається банкам-заставодержателям на строк до 1 року.

Варіант 3 — Поетапне одночасне відкриття ринку земель. Перші 3 роки землю можуть купувати громадяни України для сімейних фермерських господарств (до 200 га в залежності від статусу юридичної особи) та юридичні особи, засновані виключно громадянами України, — до 500 га. Банки також можуть стати власниками (до 1 року). З четвертого року обмеження площі для юридичних осіб до 20 тис. га.

Варіант 4 — Одночасне відкриття ринку земель. Землю можуть придбати громадяни України та юридичні особи, засновані громадянами України. Максимальна площа земель обмежується лише антимонопольними вимогами.

В ході підготовки виникли дискусійні питання щодо кожного виду ринку землі. Зокрема, стосовно обмеження щодо площі земель, які можуть перебувати у власності фізичних та юридичних осіб. 

 

Також визначено, хто може купувати/не купувати землю; умови продажу земельних ділянок с/г призначення державної та комунальної власності; визначення ціни продажу землі; переважне право на придбання сільгоспземлі; продаж земель приватної власності; обмін земельними ділянками; зміна цільового призначення; повторне відчуження землі; можливість внеску до статутного капіталу; декларування доходів для купівлі землі.