Визначено площу посівів на тимчасово окупованих територіях України

23 липня 2020, 13:46 3548

Спеціалісти EOS Сrop Monitoring та науковці з Інституту космічних досліджень НАНУ та ДКАУ, користуючись лише супутниковими знімками та технологіями машинного навчання, створили карту посівів на тимчасово окупованих територіях України та підрахували їх площу.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

За даними дослідження, площа посівів на непідконтрольних державі частинах Донецької, Луганської областей та АР Крим складає 1,5 млн. га. Загальна ж кількість посівів на території України складає понад 29 млн. га.

«Для побудови карти посівних площ команда використала алгоритми глибинного навчання, що раніше застосовувались для пошуку нелегальних полів. Для навчання та валідації алгоритмів використовувалися зібрані наземні дані вздовж доріг, що містили інформацію про тип наземного покриву. Похибка отриманої карти посівних площ станом на 10 липня становить 3% на тестовій незалежній вибірці», — додали дослідники.

 


Для довідки: EOS Data Analytics — українсько-американська компанія, що спеціалізується на технологіях супутникового спостереження для аграрних та інших комерційних або громадських цілей. Один з основних продуктів компанії — EOS Crop Monitoring. Програма дозволяє спостерігати за станом рослинності та погодними умовами на окремо взятих полях, а також аналізувати історичні записи за окремими територіями на основі супутникових знімків.