Олів'є обійдеться українцям дешевше, ніж минулоріч

30 грудня 2016, 18:30 2601

Цьогорічна вартість основної новорічної страви — олів'є — буде на 4% менша, ніж минулого року, та складе 79 грн/порцію (3 кг).

Про це свідчать розрахунки асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Відповідно до моніторингу цін УКАБ, вартість салату цього року є нижчою через суттєве зменшення вартості овочів: наприклад, картопля втратила у ціні 47% та здешевшала до 3,7 грн/кг, морква — на 65%, до 4 грн/кг, цибуля — на 60%, до 4,30 грн/кг.

Як пояснюють в асоціації, це пов'язано зі збільшенням виробництва овочів (+3%) до 8,6 млн т. Впала ціна і на курячі яйця — на 12%, до 20,6 грн за 10 шт., що спричинено скороченням обсягів експорту через епізоотичну ситуацію в країні.

Майже не змінилися ціна на консервований горошок та майонез. Незначно подорожчали ковбаса — на 2%, до 60,4 грн/кг та огірки мариновані — на 18%, до 26 грн/банку. Вартість продукції переробки зросла під впливом збільшення вартості виробничих ресурсів та росту цін на сировину.

Вартість яловичини в грудні поточного року на 1% вища, ніж минулого, свинини — на 3%, курятини — на 8%.

«Інгредієнти до салату майже не подорожчали, адже валовий збір овочів в цьому році вищий, ніж минулого. Паніка серед виробників та населення через коливання курсу гривні зменшилась, рівень купівельної спроможності залишається низьким. Додатково, оператори ринку констатують про відсутність ажіотажного попиту з боку переробних підприємств на м'ясо. Ми не виключаємо короткостроковий ріст цін на м'ясо під впливом росту попиту через завершення різдвяного посту, однак вже з другої декади січня ціни на м'ясо підуть на спад», — розповів експерт аграрних ринків УКАБ Євген Дворнік.