Названо продукти, які Україна просуває на ринок Китаю

27 листопада 2019, 14:13 1704

Україна зацікавлена у експорті до КНР не тільки сировини, але й готової продукції. 

Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України — торговий представник України Тарас Качка під час засідання Підкомісії з питань співпраці України та Китаю у сфері сільського господарства, йдеться у повідомленні міністерства.

«Наразі спільними зусиллями України та Китаю здійснюється робота з відкриття китайського ринку для низки нових товарів з України. Підписання найближчим часом Протоколів санітарних та фітосанітарних вимог щодо експорту шроту ріпакового та меду з України до КНР, а також імпорту та експорту м'яса птиці створить необхідні умови для подальшого нарощування обсягів торгівлі сільськогосподарською продукцією», — зазначив Тарас Качка.

Учасники зустрічі домовились про поглиблення інвестиційної складової та наповнення конкретними важливими продовольчими та інфраструктурними проєктами Програми українсько-китайського співробітництва в агропромисловому комплексі. Окремо зазначили про важливість науково-технічної складової двосторонніх відносин, що має вплив не тільки на розвиток агробізнесу, але й на нарощування обсягів торгівлі.

Також за результатами зустрічі досягнута домовленість продовжити співробітництво у форматі проведення спільних бізнес-форумів з метою налагодження співробітництва між українськими та китайськими компаніями, посилення їх взаємної участі у виставкових заходах, що проводяться в Україні та КНР, а також налагодження відносин у сфері обміну інформацією про попит і пропозицію на сільськогосподарську продукцію між компетентними органами обох сторін.


Для довідки: Китай — один із ключових торговельних партнерів України, що стабільно входить у ТОП-5 країн-імпортерів української аграрної продукції. Україна є основним постачальником до Китаю кукурудзи та соняшникової олії. Активізація двосторонніх відносин останніми роками позначилась на обсягах товарообігу, який за 9 місяців 2019 р. склав $9,185 млрд. Поточний рік є рекордним за обсягами торгівлі аграрною продукцією, частка якої у загальній структурі експорту до КНР складає понад 50%.