Нардепи закликали перевірити «земельну» діяльність НААН

13 лютого 2017, 09:41 2265

Група народних депутатів — Геннадій Ткачук, Ірина Суслова, Олександр Жолобецький та Олександр Лівік — направила запит до Генерального прокурора України Юрія Луценка з проханням комплексно перевірити діяльність керівництва Національної академії аграрних наук (НААН) стосовно його причетності до схем розкрадання академічних земель.

Запит було зачитано заступником голови Верховної Ради України Оксаною Сироїд, передає прес-служба нардепа Ірини Суслової.

«Лише з відкритих інформаційних джерел вдалося назбирати цілий стос даних про зловживання в цій сфері. В минулому та позаминулому році Державна аудиторська служба України після ревізії в НААН констатувала повний безлад: сума фінансових порушень сягнула понад 421 млн грн, були вилучені землі площею понад 5,5 тис. га. Ще 39 тиc. га земель академія використовує без правовстановлювальних документів й в будь який момент може їх втратити», — заявила народний депутат.

За її словами, щодо земельних махінацій з академічною землею відкрито низку кримінальних проваджень.

«Зокрема, й Генеральна прокуратура порушувала відповідні кримінальні провадження. Одне з них — у серпні 2015 р. за фактом зловживань керівництвом НААН України, які призвели до вилучення із державного володіння 4,6 тис. га особливо цінних земель вартістю 119,5 млн грн. Громадські активісти повідомляли, що суми розкрадань лише на підприємствах академії у Запорізькій області сягають понад 1 млрд грн. На Кіровоградщині правоохоронці затримали одного з керівників академічного підприємства, який налагодив схему розкрадання врожаю й наніс державі збитків на 50 млн грн. Тобто маємо справу з не поодинокими фактами, а налагодженою розгалуженою схемою, яка діє вже багато років», — наголосила Ірина Суслова.

«N. B.!» НААН — у трійці найбільших землекористувачів України

Вона відзначила, що за підрахунками експертів, за попередні роки НААН втратила 64% свого земельного фонду.

«Тому ми вимагаємо, щоб не лише Генпрокуратура, але й інші правоохоронні та антикорупційні установи розпочали активні дії щодо викриття ганебної торгівлі академічною землею під виглядом оренди, суборенди, а іноді й прямого відчуження земельних площ на користь комерційних установ та окремих осіб. Якщо будемо зволікати, втратимо усі національні академічні земельні багатства. Сподіваємось на професійні дії Генпрокуратури в цьому напрямку, які дозволять прикрити незаконні схеми та покарати винних», — заявила Ірина Суслова. 


Для довідки: Національна академія аграрних наук України (НААН) розпочала свою діяльність у 1931 р. і на сьогодні є одним з найбільших наукових об'єднань у світі як за кількістю сільгоспугідь в обробці, так і за кількістю працівників. Структурно вона розділена на 6 галузевих відділень, до складу яких входять більше 50 різного роду дослідних інститутів, станцій, центрів і т. д., близько 20 тис. працівників задіяні у 185 дослідних господарствах та інших підприємствах академії, що оброблюють в загальній складності понад 400 тис. га земель сільгосппризначення.