На Одещині створять медовий кластер

26 травня 2021, 16:55 8268

Виробники меду в Одеській області на базі ФГ «Здорова Бджола» (Великомихайлівський район) створюють Кластер співтовариств бджолярів, який надаватиме всі послуги бджільництва — від кочівлі до відкачування та зберігання меду.

Про це повідомляє UHBDP.

В ФГ «Здорова Бджола» розповідають, що господарство стане агрегатором усіх об'єднань і спільнот бджолярів, де займатимуться розвитком матководства, реєстрацією племінних пасік, щоб легалізувати та вивести з тіні бджільництво району, полюванням на новітні технології та розвиватимуть апітуризм. Стаціонарним, домашнім пасікам тут надаватимуть навчання і професійне сучасне обладнання. На пустирях, схилах і неугіддях підсіватимуть медоносні трави.

«Для створення такого кластера тут історично склалися необхідні умови. На сьогоднішній день ситуація така, що основна маса бджолярів — люди похилого віку, які працюють за принципом «як дід навчив». Тому акцент робиться на оптовій реалізації меду замість виготовлення інших видів продуктів бджільництва. Основна причина такого підходу — відсутність сучасної інформації та навичок впровадження новітніх технологій. Мало хто з бджолярів знає, що торгівля тільки медом дає 30% можливості отримання прибутку при продажах прополісу, пилку тощо», — розповідає засновник ФГ «Здорова Бджола» Володимир Петрушев.

Бджолярі впевнені, що завдяки їхньому ФГ і майбутньому кластеру вдасться знайти новий підхід до оздоровлення нації за допомогою продуктів бджільництва та апітерапії.