На фестивалі VinCornFest представлять Подільське бордо

27 липня 2019, 08:00 2378

В рамках фестивалю солодкої кукурудзи VinCornFest у Вінниці селекціонер Михайло Нагорняк вперше представить фіолетову солодку кукурудзу.

Про це розповів організатор фестивалю Дмитро Савчук, повідомляє Вiнниця.info

«Хоча сорт ще проходить дослідження, але він вже у всіх на слуху і наробив галасу серед аграріїв. Як довели вчені штату Іллінойс та Університету Чжецзян в Китаї, така кукурудза корисна людям, які мають діабет другого типу», — розповідає Дмитро Савчук.

40-річний вінницький селекціонер Михайло Нагорняк у селищі Стрижавка на 20 сотках вирощує удосконалений сорт кукурудзи червоно-фіолетового кольору. Назвав його Подільське бордо.

«Схожий сорт влітку цього року презентували у США. У 2017 році там проводили велике дослідження червоно-фіолетової кукурудзи, і виявилося, що вона корисна і здатна лікувати діабет другого типу. Фіолетова кукурудза існувала і раніше, але була дуже твердою та несмачною. Тому американці вирішили вивести сорт солодкої. На День Незалежності у Штатах їхні вчені представили свою фіолетову кукурудзу», — розповідає Михайло Нагорняк.

Вінницький селекціонер протягом кількох років також проводив дослідження щодо розведення такої ж солодкої кукурудзи червоно-фіолетового кольору.

«У мене були подібні фіолетові форми. Коли прочитав про результати досліджень, вирішив спробувати у цьому напрямку створити щось своє. Поставив за мету зробити червоно-фіолетову солодку кукурудзу. Щоб готувалася не дві години, а 5-10 хвилин. Щоб не містила крохмаль, а була багатою на поживні речовини. І я досягнув поставленої задачі. Я синтезував її з різних сортів. В Україні нічого подібного немає. Тільки у нас та американців. Подільське бордо, така робоча назва моєї розробки, незабаром зможе охопити український та європейський ринки. Звичайно, спочатку отримаємо на це всі сертифікати», — зазначає Михайло Нагорняк.

Наразі аграрій вирощує свій винахід для майбутніх посівів і продовжує свої розробки спільно з місцевими науковцями для удосконалення смакових якостей Подільського бордо.


Для довідки: на початку серпня у Вінниці відбудеться фестиваль солодкої кукурудзи VinCornFest, під час якого можна буде скуштувати страви з 20 сортів кукурудзи. В рамках фестивалю також плануються різноманітні локації: навчання фермерів, проведення порівняння характеристик качанів вітчизняної та імпортної селекції, дитячі майстер-класи, приготування страв з кукурудзи.