Моніторинг: жінкам належить на 1,9 млн га землі більше, ніж чоловікам

10 жовтня 2018, 14:35 2951

Україна вже запровадила низку інструментів, які покращили ситуацію в земельних відносинах.

Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час презентації «Моніторингу земельних відносин в Україні, 2016-2017: відкриті дані про земельні ресурси».

За її словами, Україна в переведенні земельного кадастру на технологію Blockchain сьогодні серед перших країн у світі. Застосування таких технологій розглядається на рівні ФАО ООН як один із інструментів ефективного земельного менеджменту. Також, для зниження корупційних ризиків в Україні було запроваджено онлайн-реєстрацію і перереєстрацію земельних ділянок у державному земельному кадастрі, принцип екстериторіальності при погодженні земельної документації.

«Дана система моніторингу може бути корисною для різних користувачів. Для бізнесу — це індикатор інвестиційної привабливості території, для громадськості — індикатор якості роботи влади на всіх рівнях, для органів місцевого самоврядування — інформація щодо бази оподаткування земельним податком, для центральних органів влади — можливість відстежувати впровадження земельної реформи з деталізацією на районному рівні», — зазначає Олена Ковальова.

За її словами, система надає окремі дані стосовно впровадження реформи децентралізації. Відповідно до моніторингу, 31 січня 2018 року було ухвалене розпорядження щодо передачі земельних ділянок державної власності у власність ОТГ, і протягом першого тижня 99% існуючих на той момент ОТГ подали свої заявки до участі в процесі передачі земельних ділянок. На сьогодні ж, за даними моніторингу, 479 ОТГ отримали у власність майже 940 тис. га.

«Корисною є інформація моніторингу, що в період з липня 2015 року по червень 2017 року було здійснено 3623386 транзакцій зі зміною власника або користувача. В структурі сільськогосподарських земель переважали транзакції, пов«язані з орендою земель — 76,1%, спадщиною — понад 18,3%, даруванням — понад 3%, купівлею-продажем — 3,1%, міною-даруванням — 1,6%, емфітевзисом — 0,8% та лише 0,05% — на іпотеку», — зазначає Олена Ковальова.

«Користувачі системи можуть чітко відслідковувати динаміку операцій з земельними ділянками сільськогосподарського призначення, побачити кількість операцій, ставки за оренду землі, оцінити ефективність використання державних земель, що перебувають в оренді», — пояснює Олена Ковальова.

Вона також розповіла, що дана система дає змогу отримати інформацію щодо стану використання зрошувальних земель, отримувати агреговані дані щодо земель, які знаходяться фактично під зрошенням та які його потребують.

За її словами, в «Моніторингу земельних відносин в Україні, 2016-2017: відкриті дані про земельні ресурси» вперше оцінено стан гендерної рівності у земельних відносинах на рівні областей та районів. Серед усіх землевласників України у 2017 р. жінкам належить на 560 тис. земельних ділянок, або на 1,9 млн га більше, ніж чоловікам.


Для довідки: щорічник «Моніторинг земельних відносин в Україні 2016-2017» є результатом робіт із забезпечення прозорості земельних відносин в Україні, розпочатих у рамках проекту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносин в Україні», за сприяння Світового банку та у співпраці з Мінагропродом України, Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру, Міністерством юстиції України, Державною службою статистики України, Державною фіскальною службою. Це є друге видання статистичного збірника та базується на даних з липня 2015 р. по червень 2017 р. Попередній моніторинг охоплював період з січня 2013 р. по червень 2015 р. Результати першої та другої хвилі моніторингу та відповідні дані розміщено на сайті проекту www.land.kse.org.ua (розділ «Моніторинг земельних відносин»).


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua