Думка: Ветеранський агробізнес може стати важливим чинником для зміни еліт в Україні

08 січня 2021, 10:45 2233

Розвиток бізнесу в сільській місцевості цікавить учасників АТО/ООС, але є суттєва проблема — земля. Отримати свої 2 га дуже складно.

Про це говорили учасники онлайн-форуму «Ветеранський агробізнес», організованого проєктом AgroReAdapt, повідомляє UHBDP.

Заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко під час форуму наголосив, що зараз налічується більше 400 тис. ветеранів АТО/ООС, і проблема працевлаштування — одна з найгостріших.

«Можна багато разів направляти на психологічну реабілітацію, але якщо немає достойної роботи, то це не дасть результату, — говорить Олександр Терещенко. — Вкрай важливо, щоб люди мали можливість жити достойно, заробляти. Особливо ця проблема є серйозною у сільській місцевості. Дуже актуально, щоб ветеранський агробізнес розвивався».

Як розповів керівник проєкту AgroReAdapt Володимир Терновський, у 2020 році в рамках AgroReAdapt СОК учасників бойових дій «Оберіг-Агро», що працює на території Доманівської та Мостівської ОТГ у Миколаївській області, отримав фінансування на будівництво теплиць та лінії для брикетування.

«Ми допомагаємо нашім клієнтами розпочати та організувати бізнес, ефективно його вести, налагодити збут продукції», — зазначає Володимир Терновський.

Директор Департаменту АПР Миколаївської ОДА Олена Піскун підкреслила, що виділення учасникам АТО/ООС у користування землі, на якій вони зможуть вести аграрний бізнес, стане потужним поштовхом для розвитку бізнесу в сільській місцевості та громадах.

«Думаю, що в Україні має бути створена Всеукраїнська асоціація ветеранського аграрного бізнесу, і тоді не держава, а ми державі будемо пропонувати механізми полегшення ведення бізнесу. Іншими словами, ми зможемо лобіювати інтереси ветеранського агробізнесу, ми краще знаємо, що нам заважає, що можна спростити», — вважає член правління СОК «Оберіг-Агро» Степан Ковальчик.

За його словами, якщо б в Україні такі процеси почалися, то ветеранський агробізнес став би дуже важливим чинником для зміни еліт в Україні, і насамперед політичних.