Думка: В Україні проекти з біоенергетики не можна розглядати як бізнес

23 травня 2019, 10:00 1991

Компанія KSG Agro через відсутність «зеленого тарифу» не буде розвивати напрям біоенергетики як бізнес, лише для власних потреб та в межах соціального проекту.

Про це під час прес-ланчу повідомив журналістам голова Ради директорів KSG Agro Сергій Касьянов.

«Цей напрямок ми почали розвивати в результаті співпраці з громадами та пошуку варіантів опалення для свинокомплексу. Для виробництва це дуже зручно, адже ми можемо контролювати температуру, самостійно виробляємо сировину і обслуговуємо свинокомплекс, не залежимо від ціни на енергоносії.

Потім до нас почали звертатися навчальні заклади, і це перейшло більш у соціальну програму — встановлювали власні котельні та укладали угоди з місцевими громадами, почали опалювати соціальні об'єкти. На сьогоднішній день ми опалюємо близько 10 шкіл», — розповідає Сергій Касьянов.

За його словами, за результатами 2018 року виробництво паливних пелет і теплової енергії на біопаливі зросло на 37%. Наразі 9 котелень загальною потужністю 8,35 мВт виробляють за опалювальний сезон 2080 Гкал тепла.

«Ми відносимо це до соціального проекту, оскільки нічого не заробляємо на виробництві енергії. В перспективі плануємо передати ці об'єкти на баланс об'єднаних територіальних громад. Загалом біопаливо — це перспективний напрям, адже ми не використовуємо ті можливості, які є особливо в сільських регіонах. Але ця програма має право на розвиток на державному рівні», — зазначає Сергій Касьянов.


Для довідки: KSG Agro — один із провідних агрохолдингів України, європейська інноваційна група компаній, яка працює за принципом вертикальної інтеграції. Акції холдингу включені в лістинг Варшавської фондової біржі.

KSG Agro входить до складу Європейської Бізнес Асоціації. Основною діяльністю компанії є обробка землі та виробництво сільськогосподарських культур, а також виробництво свинини. Починаючи з вересня 2014 року, KSG Аgro реалізує нову стратегію розвитку, згідно з якою компанія розвиває найбільш перспективні проекти, насамперед свинарство, а також рослинництво і виробництво відновлюваного біопалива (паливні пелети).


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua