Думка: Україна здатна експортувати до Катару значно більше продукції АПК

14 березня 2020, 08:00 2498

Країни Перської затоки є імпортозалежними з точки зору продовольства. У цьому контексті ринок Катару є надзвичайно цікавим фокусним регіоном для експорту української аграрної та продовольчої продукції.

Таку думку висловила в.о.міністра аграрної політики та продовольства України в 2019 р. Ольга Трофімцева, пише Agri-gator.

За її словами, Україна може експортувати до Катару продукції АПК набагато більше, ніж на суму $48,5 млн — саме такий обсяг українського агроекспорту було зафіксовано до цієї країни минулого року.

Трофімцева вважає, що українські виробники недостатньо уваги приділяють регіону Перської затоки та країні Катар у своїй двосторонній, в тому числі економічній та торговій діяльності. Якщо говорити про торгівлю, то це завжди є важливою частиною наших економічних стосунків із такими країнами, як Катар.

За словами Ольги Трофімцевої, найбільшими покупцями української продукції АПК в регіоні залишаються Саудівська Аравія та Арабські Емірати.

«Незважаючи на це, структура досить обмежена, тому завдання для України — працювати над диверсифікацією структури експорту до Катару, зважаючи на те, що країна є імпортозалежною стосовно продуктів харчування», — висловила думку Ольга Трофімцева.

Експертка також наголосила, що потрібно об'єднувати зусилля агровиробників, створювати кооперації або приєднуватись до діючих асоціацій, які багато працюють у напрямку розширення ринків збуту для українських виробників у країнах Перської затоки.