Думка: Технології зі збору інформації — найактуальніші для аграріїв

20 листопада 2019, 14:55 2329

У овочівництві багато залежить від того, наскільки автоматизоване виробництво та які технології застосовуються. Сьогодні серед агровиробників найзатребуванішими є технології, пов«язані зі збором різного роду інформації.

Про це під час 3-го щорічного Українського форуму агробізнесу розповів генеральний директор компанії «Грін Тім» Метью Кінг.

«Бізнес компанії «Грін Тім» заснований виключно на європейських принципах, і тому якість продукції є для нас одним з пріоритетних питань. Ми розробили та запровадили власні механізми ідентифікації овочевої продукції у відповідності до стандартів Програми Global G.A.P., починаючи від інформації постачальника сировини: який шлях вона пройшла під час виробництва, кому, куди і коли була реалізована і яким автотранспортом», — зазначає Метью Кінг. 

За його словами, за допомогою такої системи можна ідентифікувати безпосереднього постачальника сировини та замовника готової продукції. 

Овочесховище компанії «Грін Тім» розраховане на одночасне зберігання 50 тис. т овочевої продукції та складається із 18 холодильних камер. Для зберігання продукції використовується голландська технологія — в дерев«яних контейнерах. Основними продуктами для зберігання є цибуля, морква, буряк, капуста.

«В нас подібна система до Amazon, де кожен ящик має свій номер, за рахунок чого ми маємо повну відстежуваність кожної партії. Сама технологія закладання продукції на зберігання починається за 14 днів до збору врожаю. Спочатку проводиться моніторинг полів майбутніх постачальників та беруться проби продукції для комплексного фітопатологічного дослідження, щоб розуміти, як продукт себе проявить в процесі зберігання», — розповідає Метью Кінг. 

За його словами, дуже важливим є правильна підготовка овочів та забезпечення технології при тривалому зберіганні. Це досягається завдяки потужній вентиляційній системі та холодильному обладнанню, яке контролюється складним програмним забезпеченням.

«Ми відходимо від радянської системи зберігання і, запроваджуючи нові стандарти, сприяємо розвитку ринку — щоб українська продукція лишалася в Україні. Наприклад, щоб морква зберігалася 10 місяців, і її не доводилося імпортувати, а була можливість закрити сезонні прогалини», — зазначає Метью Кінг.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua