Думка: Обмеження ринку землі вигідні любителям «сірих» схем

05 вересня 2018, 08:00 1846

Україна конкурує на глобальному ринку з країнами, в яких допомога аграрному сектору є досить істотною, Тому державні дотації є обов'язковими, але тільки за умови, що вони зрозумілі, справедливі і прості в адмініструванні.

Про це заявив екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус, який виступить спікером IX Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями». 

«Будь-які дотації, які потребують ручного управління, в країні з високим рівнем корупції будуть використовуватися неефективно і для «обраних». Саме тому я вважаю відсутність податку на прибуток ефективною підтримкою сектора. Звичайно ж, потрібен цілий набір механізмів допомоги малим фермерам та фермерам-початківцям. А для великих і середніх фермерів головне, щоб держава не заважала та не запроваджувала нових мит, податків і не створювала дискримінаційних умов купівлі землі після закінчення мораторію», — вважає він.

Абромавічус також висловив своє бачення земельної реформи в Україні.

«Чим менше обмежень, тим вища ціна — це і є найголовніше для нинішніх власників паїв, багато з яких вже або померли або старші 65 років. Чим більше обмежень, тим більше «сірих» схем. Така ситуація вигідна чиновникам на місцях, суддям і всім, хто в юридичному хаосі почувається як риба у воді. Реформа повинна бути поетапною», — підкреслив він.

На першому етапі право на купівлю землі повинні мати тільки українські фізичні та юридичні особи, вважає екс-міністр. На другому етапі, через 10 років, ринок потрібно відкрити і для іноземців. При відкритті ринку мають бути враховані інтереси як власників (пайовиків), так і орендарів (фермерів, агрокомпаній). Орендар, який здійснював інвестиції в фізичну і соціальну інфраструктуру протягом багатьох років, повинен мати переважне право у випадку продажу земельного паю.

«Обмеження 200 га в одні руки — безумство, політичні гасла тих, хто дуже далекий від проблематики сектору в нашій країні. Україна вже пішла шляхом індустріального землеробства і нам ні в якому разі не можна втрачати сильні світові позиції. Для вирощування фруктів, овочів потрібні десятки, сотні гектарів, а не сотні тисяч — саме тому у нас можуть і будуть співіснувати дрібні, середні та великі господарства. Ціна при відкритті ринку землі має бути встановлена ??ринком, але не нижче нормативної оцінки, яка існує зараз», — додав він.

На його думку, відсутність ринку землі в Україні спричиняє нестачу великих інвестиції в переробку, зрошення та інші капіталоємні напрямки. І також,  як наслідок, це призводить до існування різного роду «сірих» схем, від яких виграють виключно рейдери, чиновники і судді.