Думка: Новий законопроект сприятиме росту експорту органічної продукції  

08 квітня 2018, 10:43 3739

Норми законопроекту № 5448-д «Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обороту і маркування органічної продукції» дозволять сформувати у споживачів довіру до органічної продукції на внутрішньому ринку і водночас нададуть змогу збільшити експорт.

Про це в ексклюзивному коментарі AgroPortal.ua повідомив директор компанії «Органік Оригінал» Андрій Олефіренко.

«Над цим законопроектом довго працювали з чіткою метою наблизити Україну до жорстких і прозорих норм по органічним продуктам, які діють в Європейському Союзі», — зазначив він.

На думку Андрія Олефіренка, норми даного документу дозволять сформувати у споживачів довіру до органічної продукції.

«Запровадження жорстких правил гарантуватиме, що якщо на продукті написано «органічний», то він насправді буде таким, адже сьогодні, на превеликий жаль, багато недобросовісних виробників використовують ці написи здебільшого як маркетинговий хід», — переконаний експерт.

За його словами, після прийняття даного законопроекту на українському ринку залишаться виробники дійсно органічної продукції, і з полиць зникне псевдоорганічна продукція. Також Андрій Олефіренко відзначив, що законопроект сприятиме збільшенню експорту органічної продукції з України.


Для довідки: 30 березня 2018 року в Верховній Раді зареєстровано законопроект № 5448-д «Про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обороту і маркування органічної продукції». Документ визначає права і обов'язки суб'єктів ринку органічної продукції, зокрема операторів ринку, органів сертифікації, а також встановлює основні принципи процедури сертифікації органічного виробництва з деталізацією по галузям. Законопроект визначає механізм державного контролю (нагляду) за діяльністю суб'єктів ринку органічної продукції та встановлює відповідальність за порушення законодавства в цій сфері.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua