Думка: Податкові новації обійдуться легальним аграріям у 300 грн/га на рік

05 серпня 2021, 08:00 1872

Ініціативи законопроєкту №5600 прирівнюють аграріїв до нафтогазодобувних компаній.

Таку думку висловив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Роман Сластьон виданню «Коментарі».  

«За минулі десять років політика державної підтримки аграрного сектору змінилася поступовим, але планомірним скасуванням минулих преференцій і все більшим затягуванням гайок в оподаткуванні сільськогосподарських виробників. Успіх агросектору, здобутий тяжкою працею, виснажливою конкурентною боротьбою та розбудовою інфраструктури, став об»єктом особливої уваги фіскалів.

Спочатку позбавили молоко- та м'ясопереробну галузь преференцій по ПДВ, далі позбавляли відшкодування при експорті по зернових культурах, збільшували фіксований сільськогосподарський податок в рази, закрутили історію з «соєвими правками», скасували взагалі спецрежим по ПДВ для агросектору, урізали залишки держпідтримки в два рази від обіцяного. Нині ж планують під детінізацією обробітку землі протягнути чергове збільшення податків для тих аграріїв, які й так їх сумлінно сплачують», — пояснив він.

Експерт зазначив, що мінімальне податкове навантаження на гектар, яке пропонувалося робити з урахуванням єдиного соціального внеску (ЄСВ), мало б сприяти виведенню з тіні не тільки оренди землі, а й виплат зарплати.

«У підсумку ЄСВ з розрахунку виключили, а планку в 5% залишили. Такий фінт за попередніми оцінками в середньому обійдеться «білим» легальним аграріям необхідністю доплати близько 300 грн/га податку», — додає Роман Сластьон.

На його думку, у головах податкових високопосадовців склався стереотип, що аграрії мають великі пільги і недоплачують порівняно з рештою галузей. Зокрема, на цьому неодноразово наголошували представники Податкового комітету ВРУ, вказуючи, що ефективна ставка оподаткування сільського господарства становить 1% до виручки, а для промисловості — 2% і більше.

«Ми вирішили це перевірити і взяли офіційні дані Державної податкової служби зі сплати податків і Державної служби статистики з обсягу виручки в розрізі галузей економіки. Так от, за 2019 рік ставка за вказаною методикою для сільського господарства склала 1,2%, для всієї переробної промисловості — 0,9%, постачання електроенергії, газу, пари — 1,1%, для будівництва — 1,1%, для оптової та роздрібної торгівлі — 0,7%. Реально вище податкове навантаження лише у видобувної промисловості — 6,4%, де левову частку сплати податку на прибуток забезпечують державні компанії, що добувають природний газ і нафту.

Можливо, якщо брати промисловість як середнє по видобувній, переробній галузі та енергетиці, то й буде 2%. Але поки виглядає так, що аграріїв хочуть прирівняти до рівня нафтогазодобувних компаній. Цікаво, десь у Саудівській Аравії чи Кувейті теж така логіка в податківців?» — підсумував Роман Сластьон.