Думка: Держава дискримінує свого фермера

15 листопада 2020, 11:51 1984

Тваринництво зараз переживає нелегкі часи: непросто виростити, але також і продати продукцію.

Про це в інтерв’ю «Деснянській правді» розповів власник аграрної групи компаній ТОВ «Інтер» Валерій Куліч.

«У нас взагалі ринок не захищений. Усі чітко розуміють, що Європа в своє сільське господарство вкладає серйозні дотації. Відповідно, вся готова сільгосппродукція, вирощена в ЄС, має суттєвий розмір закладених у ціноутворенні дотацій», — зазначає він.

При цьому Валерій Куліч проводить паралель з польською картоплею.

«Навесні було дуже багато розмов про те, що польська картопля — дешевша за українську. Чому так? Тому що наша держава не захищає свого фермера, дає вільно продавати імпортну сільгосппродукцію. А на ту ж українську картоплю ми маємо квоту, більше за яку експортувати неможливо. Це нерівні умови. Як може український фермер конкурувати з оптованою продукцією? Йому ж дотацію ніхто не платить. Ось і виходить, що власна держава дискримінує свого фермера, не дає можливості нарощувати обсяги виробництва. А без цього здешевити продукцію не вийде — українського виробника вбиває імпортна продукція», — констатує Валерій Куліч.

За його словами, рішення, які приймає українська влада, незбалансовані.

«Нам багато розповідають, хто і чим має займатися і яку соціальну функцію виконувати. А реальних справ у цьому напрямку немає. Потрібно турбуватися, щоб українські компанії більше заробляли, збільшували зарплати, відповідно, більше платили податків. Держава має не заважати, а створювати, забезпечувати умови для стабільного розвитку бізнесу. Захистіть власний ринок і просувайте свою продукцію на зовнішні ринки. Якщо у нас цього робити не будуть, економіка не розвиватиметься. А соціальна сфера дуже залежить від бізнесу, від сплачених податків — це і зарплати, й пенсії, інші виплати. Якщо не буде цієї складової, не буде й розвитку», — переконаний аграрій.