Думка: Елеватори, які працюють на експорт, повністю оновляться за 3-4 роки

30 вересня 2019, 08:00 1417

Вимоги до зерна на світовому ринку постійно зростають. Тому Україні, як одному з провідних гравців на зерновому ринку, слід впроваджувати на елеваторах нові технології.

Про це йдеться у повідомленні Української зернової асоціації (УЗА).

Президент УЗА Микола Горбачьов переконаний, що виграє той бізнес, який першим сьогодні зверне увагу на нові технології, завтра буде на передовій ринку — буде ефективним та конкурентоздатним.

За його словами, автоматизація та IT-технології прискорюють бізнес, і елеватори не можуть бути тут виключенням.

«За 3-4 роки ми побачимо повне оновлення потужностей елеваторів, які займаються відправкою зерна на експорт», — прогнозує Горбачьов.

Він додав, що минулого маркетингового року всього 75 маршрутних елеваторів відправили 50% зерна, призначеного до відправки в порти, фактично здійснивши 3-4 обороти за рік.

Також зазначається, що інвестиції спрямовані на створення нових зберігальних потужностей йдуть не тільки в будівництво самого елеватора, але й розвиток місцевої транспортної та соціальної інфраструктури, створення нових робочих місць.

«Тому справедливий розподіл маршрутних станцій та будівництво новітніх елеваторів по всій території України, де вирощується зерно та олійні культури, дасть додатковий поштовх до зростання не тільки доходів місцевих агровиробників, але й доходів громад та розвитку економіки країни загалом», — додають у УЗА.