Думка: Аграріям не треба дотацій, але і податки не слід збільшувати

22 листопада 2021, 08:00 1804

Український аграрний сектор розвивається не завдяки, а скоріше всупереч підтримці держави.

Таку думку висловив незалежний директор ради директорів «Астарта-Київ», член наглядової ради «НІБУЛОН» Жиль Меттеталь інтерв'ю «Економічній правді».

На його думку, щоб сприяти розвитку сільського господарства державі не варто підвищувати податки, адже сільське господарство вже має високий рівень податкового навантаження у порівнянні з іншими галузями економіки

«Агровиробники приносять валюту, створюють робочі місця. Тобто цей сектор економіки вже приносить велику користь країні. Я не кажу, що це треба обов«язково дотувати, але точно не слід збільшувати оподаткування», — сказав він.

Також Меттеталь назвав ще один важливий фактор — постійний діалог між урядом і бізнесом.

«За часів моєї роботи в ЄБРР ми ініціювали робочі групи між приватними компаніями та урядом. Нашою метою було організувати діалог, перш ніж уряд ухвалював якісь важливі рішення. Такий діалог дозволяв би уникати помилок, бо бізнес точно знає, що насправді відбувається в приватному секторі», — додав він.

Меттеталь нагадав, що у 2010 році уряд у ручному режимі заборонив експорт зерна з України. Він мотивував це тим, що його нібито не вистачить для внутрішніх потреб. Бізнес говорив: зерна достатньо, щоб і населення прогодувати, і отримати дохід від експорту. Однак діалогу не було. У результаті зерно просто гнило в сховищах. Якби уряд порадився з бізнесом, такої ситуації не трапилося б.

«Діалог з приватним сектором має бути безперервним. Бізнес — це не лише про заробіток. Багато українських бізнесменів інвестують в економіку, щоб принести користь країні. Те, що вони зробили, просто неймовірно успішно.

На жаль, деякі міжнародні організації більше орієнтуються на державний сектор, ніж на приватний. Я хотів би бачити більше орієнтації на приватний сектор», — підсумував експерт.