Думка: Приватні лабораторії збивають ціну на зерно

15 серпня 2018, 12:15 3723

Інформація про ураження зерна озимої пшениці грибковими захворюваннями не відповідає дійсності.

Про це заявив керівник департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Микола Ткачук, пише «Голос України».

«Це роблять окремі недобросовісні працівники лабораторій приватних хлібоприймальних підприємств. Говорять про ураження збіжжя так званими сажковими грибками. На нашу думку, ажіотаж створюється тільки заради зниження цін. Авторитетно стверджую, що інформація не відповідає дійсності. Адже 70% намолоченого зерна за своїми показниками належить до продовольчого, тобто воно не може бути «хворе», — сказав він.

Як розповів директор Вінницького інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН кандидат сільськогосподарських наук Олександр Корнійчук, сажкових грибів на колоссі зернових немає.

«Неправильно стверджувати, що сажкові гриби можуть розвиватися тільки за підвищеної вологості, а саме цей аргумент використовують дезінформатори, — каже науковець. — Посушливе літо з його високими температурами — також сприятливі умови для появи спорів названого виду грибка. Під час моніторингів розвитку рослин науковці проводили його протягом усього періоду розвитку колосових, передумов для появи такого виду захворювання не було виявлено. Навіть його ознак не знаходили! Можемо з певністю стверджувати, що захворювань на сажкові гриби на зернових колосових культурах у нас немає»

За словами науковця, жодна з лабораторій, звідки вийшла інформація про нібито неякісне зерно, не уточнила, який саме вид грибкових захворювань вони виявили.

«Стверджують одне: зерно уражене «сажкою». Коли запитуємо, як це встановили, кажуть, візуально. Такий спосіб існує, але він не дає можливості конкретно визначити ні виду гриба, ні його кількості. Дізнатися про це можливо із застосуванням спеціальної методики у лабораторних умовах. Вона складна, з використанням спеціальних хімічних реагентів», — додав він.

За його словами, до почорніння колосся призвело «стікання» зерна.

«Внаслідок значних опадів із зернівки вимиваються водорозчинні вуглеводи та амінокислоти. Це створює умови для розвитку грибів. Але це не сажкові гриби. Це ті, що при високій сонячній радіації зникають», — уточнив Корнійчук.

За словами науковця, у жодному із зразків зерна, перевіреного в умовах лабораторії інституту, «практично не було виявлено навіть ознак захворювання, а не самого процесу».

Як пояснив директор інституту, аграрії використовують протравники, що мають два-три елементи діючої речовини для боротьби з грибковими захворюваннями. Вони дуже ефективні, знищують збудник незалежно від того, де він перебуває — у зародку зернівки, чи на її поверхні.

Під час аналізу у лабораторії Вінницького обласного управління Держпродспоживслужби у шести досліджуваних зразках насіннєвого зерна не виявлено жодного випадку сажкових грибів.