Думка: Агросектор сповільнив падіння економіки України

09 грудня 2020, 12:22 1803

Цього року очікується, що економіка України у зв'язку з пандемією коронавірусу скоротиться, але це скорочення буде меншим, ніж прогнозувалось на початку року.

Таку думку висловила заступник керівника Офісу Президента України Юлія Ковалів під час онлайн-конференції «Ведення агробізнесу в Україні».

Вона зазначила, що перший прогноз МВФ на початку пандемії передбачав скорочення економіки на 7%, зараз очікується падіння не більше 5%. Одним із чинників та підґрунтям більш оптимістичного результату є аграрний сектор як один із базових для економіки України.

«Цього року аграрний сектор особливо відчув на собі карантинні та логістичні обмеження та змушений був перебудувати свою діяльність у зв'язку з пандемією», — зазначає Юлія Ковалів.

За її словами, для аграрного сектору цей рік увійде в історію як рік, коли Верховна Рада прийняла найбільше історично важливих рішень для АПК.

«Насамперед йдеться про закон щодо відкриття ринку землі. Вже з 1 липня 2021 року ми очікуємо на початок вільного обігу земель сільськогосподарського призначення», — наголошує Юлія Ковалів.

Другим важливим та знаковим блоком для аграрної галузі, за її словами, став законопроєкт, який незабаром стане законом, — про водний транспорт.

«Аграрна логістика протягом останніх років була найчастішим питанням, який піднімав бізнес. Врегулювання питання річкових перевезень, інвестиції в річкову інфраструктуру дозволять перевозити 10-15 млн т вантажів зернових річковим транспортом, що розвантажить автодороги і залізницю», — розповідає Юлія Ковалів.

Вона додала, що для вирішення питань логістики також була започаткована програма «Велике будівництво», яка покликана протягом 4-5 років наростити суттєві інвестиції в дорожнє будівництво ключових магістралей.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua