Мартинюк: Для розгляду земельної реформи потрібен оптимальний момент

27 жовтня 2017, 08:00 3458

Розгляд законопроекту про обіг земель повинен відбуватися у найбільш оптимальний момент, аби не поховати реформу.

Про це написав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк на своїй сторінці у Facebook.

«Відповідь на запитання «Чому законопроект про обіг не внесений, якщо готовий?» є дуже простою: фальстарт може поховати реформу. Законопроект буде внесено в найбільш оптимальний момент для його просування — ця тактика уже довела свою ефективність з іншими складними реформами, зокрема пенсійною та медичною», — написав Мартинюк.

Він додав, що запропоновані законопроектом обмеження на концентрацію в 200 га/людина унеможливлює надмірну скупку, на участь іноземців вводиться пряма заборона, а обмеження кола покупців фізичними особами дасть пріоритетний доступ до ринку землі дрібним фермерам і створить стимул для розвитку підприємництва на селі. 

Крім того, здійснюються заходи для підвищення гарантій непорушності права власності на землю. Зокрема, Державний земельний кадастр був переведений на систему Blockchain, яка є найбільш досконалою на сьогодні технологією захисту даних, та впроваджено функціонал зовнішнього аудитора транзакцій.


Для довідки: раніше заступник глави фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко заявив, що прийняття пакету законопроектів щодо земельної реформи перенесено на 2018 рік.