Мартинюк: АПК України отримає низку плюсів від ЗВТ з Туреччиною

04 грудня 2018, 15:39 2233

Україна і Туреччина налагоджують співпрацю в агросекторі, а також обговорюють галузі для взаємовигідного партнерства в межах майбутньої зони вільної торгівлі (ЗВТ).

Про це йшлося сьогодні в рамках засідання Четвертої українсько-турецької робочої групи з питань сільського господарства, повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Марксим Мартинюк на своїй сторінці у Facebook.

«Туреччина є одним із наших провідних торгових партнерів (сьоме місце за обсягом товарообігу та перше серед країн Близькосхідного регіону за результатами 2017 року) і ця співпраця мультиплікується після укладання угоди про Зону вільної торгівлі між нашими країнами. В цій угоді аграрний блок займає одне із чільних місць, а аграрний бізнес є одним із основних її вигодонабувачів», — зазначив він під час зустрічі  міністром сільського та лісового господарства Турецької Республіки Бекіром Пакдемірлі.

Мартинюк підкреслив, що і Україна, і Туреччина мають розвинуте сільське господарство, але із різною спеціалізацією — це відкриває широкі можливості для партнерства та кооперації.

«Лісове господарство, рибальство, насінництво, ветеринарія, управління водними ресурсами та зрошення — це не повний перелік сфер, де ми можемо об»єднати зусилля на користь обох сторін», — додав він.

Окремо Мартинюк виокремив логістику: оскільки Туреччина є одним із основних покупців української агропродукції (із ТОП-6 товарних позицій в структурі експорту до Туреччини, чотири — саме аграрні категорії: насіння і плоди олійних рослин, зернові культури, залишки харчової промисловості, жири та олії тваринного або рослинного походження). Тому Україна прагне забезпечити ритмічний режим їх поставок, особливо враховуючи надвисоке навантаження на транспортну інфраструктуру внаслідок рекордного врожаю та ситуації на Азові.

«Також співпраця з Туреччиною відкриває можливості для відновлення рибної галузі, значний потенціал якої був тимчасово втрачений внаслідок анексії Криму. Загалом Туреччина історично була нашим торговельним партнером і, враховуючи, зокрема, те, що Експортна стратегія України визначає її серед ТОП-3 найперспективніших експортних ринків для українських товарів, ця співпраця буде лише зміцнюватись», — додав Мартинюк.