Ліссітса: Децентралізація дає відповідь на питання, як зберегти сільську місцевість

04 липня 2019, 08:00 1810

Тенденції у всьому світі пов’язані з процесом урбанізації. Тому питання, як не втратити українське село, вкрай актуальне. Відповідь проста: продовження процесу децентралізації: коли і повноваження, і бюджет передаються на місця, де вже вирішують, що робити з цими грошима, у що інвестувати: в школу, дитсадок, дорогу і т.п.

Таку думку на своїй сторінці у соцмережі Facebook.com висловив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса.

«Це єдина відповідь. Відповідь, яка була знайдена командою діючого прем'єр-міністра Володимира Гройсмана три роки тому. Без децентралізації і завершення цієї реформи, нашій сільській місцевості буде надзвичайно важко», — констатував він.

«N. B.!» Чому я йду кандидатом по списку Української стратегії Гройсмана?

При цьому він наводить приклади з Чернігівщини, звідки родом.

«Корюківська ОТГ створена наприкінці 2016 р., до її складу входить 40 населених пунктів, має річний бюджет з урахуванням освітньої та медичної галузі на рівні 170 млн грн. Бюджет цієї ОТГ є «донором», оскільки 3,3 млн грн громада перераховує до держбюджету, який потім перерозподіляє іншим вже «дотаційним» бюджетам. Носівська ОТГ теж утворена у 2016 р. З часів об’єднання консолідований бюджет громади, з урахуванням прямих бюджетних субвенцій, зріс з 25 млн грн до 165 млн грн. Тут добудовують загальноосвітню школу, яка стояла довгобудом майже 30 років, оновлюють обладнання районної лікарні, мотивують молодих фахівців тим, що надають житло, оновлюють дороги», — зазначив Алекс Ліссітса.

«Прикладів по усій країні достатньо. І ці приклади свідчать, що децентралізація — це як ковток свіжого повітря для розвитку сільських територій і її необхідно продовжувати і далі», — резюмував він.