LFM 2018. Розмір господарства не впливає на ефективність виробництва

19 вересня 2018, 12:14 2862

Розмір площі не впливає на успішність сільськогосподарського виробника.

Таку думку у ході IX Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM), організованої асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу», висловив один із засновників та керівників компанії Horsch Міхаель Хорш.

«Якщо холдинг має багато гектарів, але поганий менеджмент, то стане банкрутом вже завтра. Так само і фермерські господарства, які не використовують сучасні технології, — програватимуть», — констатує він.

При цьому Міхаель Хорш відмітив, що не варто відкидати і питання оренди землі.

«Нам варто говорити насамперед про рівень оплати за оренду землі в Україні, яка була 20 $/га 15-20 років тому чи 100 $/га 10 років тому, а зараз становить 150-200 $/га. Конкурентну перевагу на ринку отримає той, хто зможе більше заплатити за оренду землі», — додає він.

З-поміж інших чинників, підвищення вартості оренди вказує на те, що сільське господарство стало більш професійним, вважає Міхаель Хорш.

Також експерт зазначив, що, розраховуючи на збільшення врожаю, українським аграріям слід звернути увагу на важливі показники, такі як вміст гумусу в ґрунті, і змінити ситуацію з плужною підошвою, а також змінити підхід до вибору і експлуатації техніки.

«В Україні неефективно використовується техніка. В багатьох підприємствах поєднується стара і нова техніка, багато сільськогосподарських машин надмірно використовується, і при цьому вартість витрат на ремонт техніки в господарствах зросла до 150 $/га», — відмічає Міхаель Хорш.

За його словами, експлуатація трактора на 400-500 к.с. на фермах США і ЄС складає 3 тис. мотогодин, в Україні — 8 тис. мотогодин. Загальні інвестиції в нову техніку в США складають 1000 $/га, українські господарства інвестують 700 $/га, але при цьому витрати на ремонт техніки в американських фермерів складають 50 $/га, а в українських — 150 $/га.

Міхаель Хорш порадив українським аграріям припинити купівлю техніки різних брендів, обирати машини виключно з найкращою практикою, при виборі техніки цікавитись вартістю перепродажу машини через 5 років, а також аграрним господарствам 10% оброблюваної землі виділяти для випробування і досліджень нових практик.    


Для довідки: дата проведення конференції: 19-20 вересня 2018 р.; місце: виробничий павільйон агрохолдингу «Агро-Регіон», вул. Соборна, 59, с. Велика Олександрівка, Бориспільський район, Київська область. Детальна інформація про захід «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM)


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua