LFM 2018. Агроінновації на 80% фокусуються на хабарництві і крадіжках

19 вересня 2018, 11:13 3182

В українському агропромисловому комплексі 80% інновацій фокусуються на проблемі запобігання хабарництву і крадіжкам.
 

Про це у ході IX Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM), організованої асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу», зазначив президент УКАБ, генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса.

На його переконання, існує як несприйняття виробників доцільності впровадження інноваційних продуктів, так і відірваність IT-розробників від агросектору та його реальних потреб.

«Дуже мало на аграрному ринку незалежних технологічних консультантів, які могли б оцінити будь-яке рішення. Крім того, рівень освіти робітників не відповідає рівню технічних інноваційних рішень сучасності, які пропонує ввести керівництво», — додав він.

Алекс Ліссітса наводить як приклад досвід Нідерландів, де саме незалежні консультанти є сполучним елементом між наукою, бізнесом і владою.

 

«Для якісного стрибка і ефективного впровадження інновацій в агросекторі необхідні кардинальні зміни в аграрній освіті та науці, радикальна реструктуризація бізнес-процесів і системи менеджменту в агробізнесі, повний перегляд трудового законодавства і відкриття доступу для кваліфікованих кадрів з-за кордону, налагодження нових ринків збуту шляхом укладення нових торгових угод і перегляд існуючих і залучення прямих іноземних інвестицій в сектор через продаж активів і землі», — вважає Алекс Ліссітса.

За його словами, в агробізнесі потрібно змінювати і підходи до управління. «Робота майбутнього менеджера буде полягати не стільки в операційний роботі, але і в плануванні та об'єднанні всіх систем: планування польових робіт, аналіз даних, звітність перед споживачами. Аграрний менеджер майбутнього — це аналітик, який приймає рішення на підставі нових розробок», — підкреслив він.

 

Разом з тим, в прес-релізі генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький висловив переконання, що український агробізнес задає тон розвитку багатьох інших суміжних галузей.

«Аграрний сектор може гармонійно поєднувати дві складові: залишатися прибутковим та інноваційним, забезпечуючи розвиток сільських територій та зберігаючи позитивний екологічний фон. Ціль нашої конференції — формування орієнтирів та пакету дієвих інструментів задля забезпечення ефективного поєднання агро та бізнесу, прибутковості й суспільної користі», — констатував він.


Для довідки: дата проведення конференції: 19-20 вересня 2018 р.; місце: виробничий павільйон агрохолдингу «Агро-Регіон», вул. Соборна, 59, с. Велика Олександрівка, Бориспільський район, Київська область. Детальна інформація про захід «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM)


Наталія Ключнікова, AgroPortal.ua