Ковальова: Знання програм держпідтримки дозволить ефективно ними користуватися

27 березня 2018, 18:00 3657

Обізнаність бухгалтера в питаннях чинного та перспективного законодавства дозволяє суб'єктам господарювання своєчасно та повною мірою сплачувати податки, ефективно планувати розвиток бізнесу, здійснювати капітальні вкладення та залучати довгострокові інвестиції.

Про це йшлося під час 6-го Форуму бухгалтерів сільськогосподарської галузі з 24 по 26 березня у м. Трускавці за участю заступника міністра аграрної політики та продовольства України Олени Ковальової, говориться у повідомленні міністерства.

«Цього року програми держпідтримки аграріїв мають широкий спектр інструментів, які розподілені на основні чотири напрями — тваринництво (4 млрд грн), здешевлення сільгосптехніки (1 млрд грн), фермерство та кооперація (1 млрд грн) та садівництво (300 млн). Максимальна обізнаність бухгалтерів щодо урядових програм дозволить малим та середнім підприємцям ефективно ними користуватися та отримувати кошти на розвиток свого бізнесу», — зазначила Олена Ковальова.

Заступник міністра акцентувала увагу на особливостях програм підтримки, серед яких — відшкодування за утримання корів (1500 грн), преференції для фермерів (компенсація 40% вартості техніки та 80% вартості українського насіння), співфінансування бізнес-проектів кооперативів (компенсація 70% вартості обладнання), збільшення компенсації за купівлю сільгосптехніки українського виробництва з 20% до 25%. Для агровиробників передбачена компенсація у 80% вартості саджанців, що дозволить створити додаткові робочі місця у сільській місцевості. В результаті реалізації програми очікується збільшення площі садів, ягідників та виноградників на 3 100 га до кінця року.

Крім того, Мінагропрод буде постійно моніторити ефективність програм державної підтримки та у разі необхідності — корегувати їх.

Серед питань, що розглядалися на форумі, були державна підтримка підприємств агросектору та її перспективи, аналіз нового порядку блокування податкових накладних, особливості відшкодування ПДВ (нові вимоги від податківців), податок на виведений капітал: перспективи впровадження та можливі наслідки, у тому числі вплив на оподаткування агропідприємств. Також було зроблено огляд застосування ІТ-технологій на підприємствах аграрного сектора, а також презентовано інтерактивні платформи про податки.

Форум бухгалтерів сільськогосподарської галузі організовано громадською організацією «Всеукраїнський бухгалтерський клуб» з метою пошуку шляхів вирішення головних питань, що турбують фінансову спільноту, а також підвищення професійного рівня бухгалтерів аграрних підприємств.

За результатами заходу всі пропозиції щодо внесення змін до чинного законодавства будуть узагальнені та направлені до відповідних державних органів, запевняють у міністерстві.