Китай зацікавлений у збільшенні експорта української агропродукції

01 серпня 2017, 13:14 2695

Співпраця компетентних органів у сфері безпечності харчових продуктів України та Китайської Народної Республіки за останній період суттєво активізувалася і  сторони мають намір поглиблювати двосторонню співпрацю.

Про це йшлося під час зустрічі заступника міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Ольги Трофімцевої та голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи з представниками офіційної делегації Генеральної адміністрації нагляду за якістю інспекції та карантину Китайської Народної Республіки (AQSIQ), говориться у повідомленні міністерства.

«Ринок Китаю є надзвичайно важливим для українських експортерів, тому ми приділяємо багато уваги роботі з нашими китайськими колегами у питаннях узгодження відповідних документів за різними товарними групами. Зважаючи на це, я дуже сподіваюсь, що ми зможемо фіналізувати протоколи щодо бурякового жому та соняшниковому шроту до кінця 2017 року з метою їх підписання», — зауважила Ольга Трофімцева.

За її словами, це дасть можливість представникам українських бізнес-кіл вже з наступного року почати торгувати цією продукцією. Також на відкриття ринку КНР чекають черешня і продукти з яєць та сорго.

Як зазначив Володимир Лапа, Держпродспоживслужба та представники AQSIQ активно співпрацюють у питаннях узгодження фітосанітарних та інспекційних вимог щодо соняшникового шроту, бурякового жому, а також черешні, м'яса птиці, яєць, меду, молочних харчових продуктів та іншого.

Він нагадав, що тексти проектів протоколів санітарних та фітосанітарних вимог щодо експорту низки продуктів з України до КНР були узгоджені та парафовані в червні в рамках робочого візиту до КНР, і зараз триває робота над підписанням відповідних протоколів.